Vad kostar det att byta tak? Pris i 2021

När du ska byta tak beror kostnaden på ett flertal olika faktorer som bland annat hur stort taket är, vilken takbeklädnad du ska lägga och om det krävs ställning. Enklast är att ta in offerter från flera företag så att du kan jämföra priser för din takläggning.

Precis som med mycket annat på en fastighet så behöver du även byta tak med löpande mellanrum. Taket är en av fastighetens viktigaste delar då det ska skydda fastigheten mot väder och vind. 

Normalt behöver en takomläggning ske ungefär vart 30:e år, om inget inträffat innan dess och att arbetet med att lägga taket föregående gång utfördes fackmannamässigt.

 

Vill du få in priser för att byta ert tak? Klicka här för kostnadsfria offerter!


Kostnaden för att byta tak varierar stort beroende på vilken typ av takbeklädnad du väljer, om du ska anlita en professionell takfirma och även storleken på ditt tak. När du ska anlita ett takföretag då du ska byta tak kan du kostnadsfritt göra en offertförfrågan och få upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade takföretag hos Takexperter.

 

Kostnad för att byta tak

Till att börja med behöver du ta reda på när det är dags att byta tak, vilket lämpligast sker i samband med löpande kontroller av ditt tak. 

En inspektion bör ske åtminstone två gånger varje år, lämpligast före och efter vinterperioden. Då kontrollerar du skicket på takbeklädnaden som exempelvis om takpannorna är hela eller om plåten har börjat rosta i skarvarna. Har du takpannor kan du lyfta på ett par stycken och kontrollera att tätskiktet ser helt ut men även om läkten har fått röta.

 

Om du upptäcker rostskador, att taket är skadat eller att takbeklädnaden släpper igenom vatten bör du snarast utföra en takomläggning så att det inte leder till dyrbara fuktskador inne i fastigheten. 

Om taket inte är skadat så bör du istället förhålla dig till takets förväntade livslängd. Dock kan det vara bra att känna till att tätskiktet som består av takpapp oftast har en livslängd på cirka 25-30 år och därför är det en bra måttstock för när det är dags att byta tak.

 

1. Kostnad för takbeklädnad

Vilken takbeklädnad du väljer för taket kommer att påverka kostnaden att byta tak. 

  • Vanligtvis brukar man välja samma typ av takbeklädnad som man haft tidigare och då blir det svårt att påverka den kostnaden. 
  • Generellt kan man säga att tegelpannor är den dyraste takbeklädnaden medan plåt ligger i mellanklassen. 
  • Det finns också billigare takbeklädnader som exempelvis ytpapp eller takskivor i olika material. 
  • En fördel med tegelpannor är att de normalt har en livslängd på upp till 100 år vilket gör att de i vissa fall går att återanvända vid en omläggning av taket, vilket gör att du kan spara in en del pengar. Dessutom blir tegelpannor bara vackrare med åren.

 

2. Kostnad att anlita takföretag för att byta tak

Om du vill vara säker på att arbetet med din takomläggning blir korrekt utförd och enligt gällande branschregler bör du anlita ett professionellt takföretag som hjälper dig byta tak. Då kan du vara trygg med att taket får en bra hållfasthet, en lång livslängd och att arbetet utförs med ett bra resultat. Dessutom får du ofta garantier på arbetet så att du kan vara säker även efter att taket är lagt.

För att få reda på vad det kostar att anlita ett takföretag behöver du beställa in offerter från flera företag, så att du kan jämföra priser och villkor. Då kan du hitta det företag som kan erbjuda dig den mest förmånligaste lösningen.

Om du anlitar ett takföretag har du också möjlighet att använda ROT-avdrag vilket gör att du kan få ett skatteavdrag motsvarande 30 % av arbetskostnaderna.

 

3. Andra saker som kan påverka kostnaden

Det finns också andra saker som kan påverka kostnaden då du ska byta tak. Ett tak som har många hörn, vinklar och genomföringar påverkar arbetstiden och därmed kostnaden för att lägga om taket. 

Om ditt tak har en kraftig lutning krävs det en ställning runt taket så att de som arbetar med taket kan stå säkert så de kan utföra arbetet korrekt. Det kan också behövas transportband eller en kranbil för att lasta upp takpannor upp på taket.

 

Hitta granskade takföretag hos Takexperter

Ska du byta tak på ditt hus finns det flera olika faktorer som kan påverka kostnaden. Om du vill få ett exakt pris för ditt takbyte kan du göra en offertförfrågan och erhålla upp till fem offerter från granskade takföretag hos Takexperter.

Samtliga företag som lämnar offerter genom vår offerttjänst är kontrollerade av oss. Det innebär att du kan vara säker på att när du anlitar ett företag som lämnat offert genom Takexperter så är det ett kompetent takföretag med kvalificerad personal.

 

Normalt så får du svar från takföretag redan inom några timmar. Det innebär att du snabbt kan få ett bra underlag så att du kan jämföra offerter för att hitta det företag som kan erbjuda dig den mest förmånligaste lösningen. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!