När man ska lägga om sitt tak behöver man vanligtvis inte tänka så mycket på vilket takmaterial man ska använda då man vanligast lägger samma typ av tak som innan. Ska man däremot lägga ett nytt tak eller om man av något skäl vill byta takmaterial så finns det flera olika takbeklädnader att välja mellan.
Vad som påverkar val av takmaterial
De faktorer som vanligast påverkar vilken av de olika takmaterial man ska använda för sin fastighet är vanligtvis budgeten man har för sitt takbyte, lutningen på taket och utseendet. Olika takmaterial har varierande egenskaper som gör vissa takbeklädnader mer lämpliga för en fastighet än andra. Nedan kan du läsa mer om olika takmaterial som är vanliga på den svenska marknaden.
Lertegelpannor
Tegelpannor är en takbeklädnad som har använts sedan 1500-talet, då främst på mer exklusiva byggnader. Sedan början på 1900-talet så har tegelpannor blivit ett populärt takmaterial även för privata fastigheter.
Tegelpannor ger taket ett klassiskt utseende samtidigt som det har en lång livslängd, upp mot 100 år. Det gör att man ibland kan använda sig av samma takpannor då man ska genomföra en takomläggning. En fördel med tegelpannor är att de bara blir vackrare med åren då det uppstår unika färgskiftningar på pannorna. Nackdelen med lertegelpannor är priset då det är en av de dyraste takbeklädnaderna på marknaden.
Tegelpannor kan användas på alla tak som har en taklutning på minst 14 grader. Takpannorna kräver dock en stabil takkonstruktion då de väger mycket vilket ibland kan innebära att man behöver förstärka takkonstruktionen om man ska lägga takpannor på ett äldre hus.
Betongpannor
Sedan 1950-talet har man istället för de dyrare tegelpannorna kunnat välja betongpannor, som har ett likartat utseende. Dock har betongpannor en kortare livslängd, cirka 30 år, och blir inte vackrare med åren, som tegelpannor, snarare tvärtom. Det innebär att man med jämna mellanrum behöver tvätta taket och måla betongpannorna så de får ett bra skydd mot fukt och ett snyggt utseende.
På grund av priset så är betongpannor vanligare att lägga på nya bostäder än de klassiska tegelpannorna. Precis som tegelpannor så kräver betongpannor en taklutning på minst 14 grader och en stabil takkonstruktion, då pannorna är tunga.
Takplåt
Redan under 1500-talet har man använt plåt som takmaterial vilket beror på dess goda egenskaper och möjligheterna att forma och anpassa takbeklädnaden. Det gör att takplåten har kunnat användas på byggnader som har en avancerad utformning, som exempelvis för kyrkor och slott. Sedan början på 1900-talet har även plåttak blivit ett populärt takmaterial på privata fastigheter.
Takplåt finns i flera olika utföranden och är tillverkade i olika material för att kunna tillgodose allas behov och önskemål. De olika typer av plåttak som finns är bland annat stålplåt, zinkplåt, aluminium och koppar. Takplåten kan läggas med hjälp av färdiga plåtskivor eller med bandplåt, som ger ett mer exklusivt utseende då det är minimalt med skarvar.
Fördelen med takplåt är att det väger mindre än takpannor och därmed kan användas på alla typer av fastigheter. Det krävs även en mindre taklutning än för takpannor, endast 6 grader, för att kunna lägga takplåt. Slutligen kan man köpa takplåt till ett attraktivt pris, jämfört med andra takmaterial.
Ytpapp
Ytpapp är en tjockare typ av takpapp som är doppat i asfalt eller tjära som gör ytpapp helt tät. Tack vare att ytan är beströdd med skiffer får ytpapp en hög hållfasthet som gör att det skyddar taket väl mot väder och vind. Ytpapp kräver inget underhåll och går snabbt att lägga, vilket gör det till det billigaste takmaterialet på marknaden.
Fördelen med ytpapp är att den kan läggas på alla typer av tak, även platta tak, till skillnad mot andra typer av takmaterial som kräver att taket lutar. Livslängden är cirka 25 - 30 år.
Anlita professionella takläggare genom Takexperter
Om du vill få hjälp med att lägga nytt tak på ditt hus kan du vända dig till oss på Takexperter där du kan hitta all information som du behöver inför ditt takbyte. Här kan du också göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade takföretag i ditt närområde.
Få upp till 5 offerter från granskade takläggare
Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!