Vår stora guide om ytpapp (pris, för-och nackdelar, tips)

Ytpapp är en takbeklädnad som blivit mycket populär att lägga även på moderna bostadshus. Idag har ytpapp en lång livslängd samtidigt som det är mer tåligt. Här kan du få mer information om ytpapp och dess egenskaper inför din takomläggning.

Ytpapp har alltid varit en populär takbeklädnad för garage, förråd, friggebod och andra mindre byggnader då det är lätt att lägga och kostar mindre än andra typer av tak. 

På senare tid har utvecklingen av takpapp gått framåt med stormsteg vilket har gjort att den också blivit mer vanlig att lägga på bostadshus. Ytpapp är lättare än takpannor och plåttak vilket har gjort att det är lämplig att använda ytpapp för byggnader som inte har en kraftfull takkonstruktion. Dessutom har livslängden på ytpapp förbättras samtidigt som det går att hitta varianter av takpapp i olika färger och med mönster, vilket också bidragit till dess popularitet.

 

Historiskt om ytpapp

Ytpapp är en svensk uppfinning som har funnits sedan slutet på 1800-talet. Från början bestod ytpappen av mindre skivor som spikades fast på taket och sedan smörjdes in med olja och slutligen strödde man krossad sten på ytan, för en bättre hållbarhet. 

Med åren byttes oljan ut mot tjära och i början på 1900-talet så uppfanns asfaltsrullen vilket gjorde att man enklare kunde lägga takpapp på större tak. Ytpapp har genomgått en enorm utveckling genom åren och idag används ytpapp som tillverkas av bitumen som har en glasfiberarmering ingjuten i pappen och som sedan fått en yta som består av skiffer.

 

Det finns också andra takbeklädnader som kommer från ytpapp som exempelvis takshingel, som monteras genom att man spikar fast skivor på taket. Takshingel har, precis som dagens ytpapp, en livslängd på cirka 25-30 år och finns i flera olika färger och med mönster som ger taket en egen karaktär.

 

Att lägga tak med ytpapp

Ytpapp kan läggas på alla typer av tak, även då taklutningen är väldigt liten eller då taket är platt. Därför är ytpapp en vanlig takbeklädnad för industrier, fabriker och bostadskomplex som ofta har platta tak.

Det viktigaste man behöver tänka på om man lägger ytpapp på ett platt tak är att det finns dagvattensystem monterat på taket så att vattnet kan föras bort. För lutande tak räcker det med en lutning på minst 3-5 grader för att vattnet ska kunna rinna undan.

 

 1. När man ska lägga ytpapp på sitt tak ska man alltid först lägga undertakpapp, vilket läggs horisontalt, så att taket får ett bra tätskikt. 
 2. Därefter lägger man ytpapp i våder, från taknocken och ned till takkanten. Det finns kallklistrad och varmklistrad ytpapp, varav den senare endast bör läggas av professionella takläggare som är certifierade för heta arbeten. 
 3. I skarvarna och vid genomföringar, som exempelvis vid skorstenen och rör-genomföringar, lägger man sedan takkitt så att man får taket helt tätt.

 

Fördelar med ytpapp

 • Ytpapp är billigare att lägga än många andra takbeklädnader vilket dels beror på att ytpapp är billigt i inköp men också att det krävs mindre arbete för att lägga taket.
 • Varianter på ytpapp gör att man kan få sin takbeklädnad i olika färger och med mönster.
 • Enkelt att laga på ett effektivt sätt om det uppstår skador.
 • Är den enda takbeklädnad som fungerar på platta tak.
 • Vid takomläggning kan den gamla ytpappen tätas och sedan lägger man ny ytpapp ovanpå den gamla.
 • Tål väder och vind mycket bra.

Nackdelar med ytpapp

 • Har inte samma hållbarhet som andra takbeklädnader då den blir mjuk då det är varmt.
 • Kort livslängd, cirka 25-30 år.
 • Kräver löpande underhåll så att det inte bildas gropar där vatten samlas.

Specifikationer för ytpapp

Ytpapp finns i flera olika modeller, både tunnare och tjockare. Nedan är ungefärliga uppgifter för den genomsnittliga ytpappen.

 

 • Per m2: Ytpapp finns på rulle i olika storlekar.
 • Vikt: Cirka 5 kilo per kvadratmeter.
 • Taklutning: Minst 3-5 grader för bra avrinning. Kan läggas på plattak om det finns brunn.
 • Livslängd: Cirka 25-30 år, eller mer beroende på olika faktorer.

 

Få hjälp med att lägga ytpapp på ditt tak

Ytpapp är enkelt att lägga vilket gör att man kan lägga taket själv om man är lite händig, väljer godkänt material och har tiden. Annars kan det vara tryggt att anlita ett kompetent takföretag som har yrkesutbildade takläggare som utför arbetet korrekt och med ett perfekt resultat. Dessutom har takläggare certifieringar för heta arbeten vilket kan vara ett krav då man ska lägga ytpapp.

När du vill anlita ett takföretag kan du begära in offerter från flera företag genom Takexperter, kostnadsfritt och utan att du förbinder dig för något.

 

Om Takexperter

Takexperter är en sajt som vänder sig till dig som vill få mer information om takbeklädnader och arbetsprocesser inför din takomläggning. Här kan du också använda en offerttjänst där du kostnadsfritt kan göra en offertförfrågan och få upp till fem offerter från kvalitetsgranskade takföretag på din ort. Det gör att du enkelt kan jämföra offerter för att hitta det företag som kan erbjuda dig bäst villkor och det bästa priset för din takläggning. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!