Hur fungerar Takexperter?

På den här sidan förklarar vi hur vår tjänst går till steg för steg, så att du kan känna dig trygg när du skickar in en förfrågan till oss! Vi har även sammanställt vanliga taktjänster du kan få hjälp med - allt från takomläggning med betongpannor till takmålning.


Din offertförfrågan - Så här går det till

 1. Fyll i vårt offertformulär
  Att fylla i vårt formulär tar bara någon minut. Du kan välja att bara fylla i dina kontaktuppgifter, men lägg gärna till en beskrivning om vad du önskar hjälp med. Då kan vi lättare matcha din förfrågan mot lämpliga takläggare och de kan i sin tur enklare lämna offert.  
 2. Vi skickar förfrågan till granskade takföretag
  Din förfrågan anländer till oss och vi går direkt igenom vad du önskar hjälp med och vart du bor. Vi matchar sedan förfrågan med våra granskade takläggare som är aktiva i ditt närområde. Anledningen till detta steg är att du ska få offerter från bäst lämpade företag, då exempelvis vissa enbart sköter taktvätt och andra total takomläggning. 
 3. Du får kontakt och offert från upp till 5 takläggare
  Takläggarna mottar din förfrågan och kontaktar dig för offertlämning. Beroende på omfattning kan de ibland behöva komma ut och titta på ditt tak innan, för att sedan lämna en helt skräddarsydd offert. 
 4. Jämför offerter och välj det takföretag som känns bäst
  När du mottagit takläggarnas offerter kan du enkelt jämföra dessa och välja det alternativt som känns bäst för dig! Vi rekommenderar alltid att skriva avtal när en offert är accepterad. 
  Om ingen offert känns bra kan du självfallet tacka nej till samtliga, vår tjänst är utan förbindelser och köpkrav. 

Tveka inte på att höra av dig till oss om du har några frågor om processen eller din förfrågan! 


Vad inom tak kan man få hjälp med? 

Kortfattat allt som berör ditt tak kan du få hjälp med! Nedan har vi sammanställt några vanliga tjänster, klicka gärna på länkarna för att läsa mer! 


Takbeklädnader

När du ska lägga nytt tak behöver du fundera igenom om du ska lägga om taket med samma takbeklädnad eller om du ska byta till en annan typ. Vanligast är att man använder sig av samma taktyp som tidigare men det kan finnas skäl då man behöver välja en annan takbeklädnad. 

Om man exempelvis har ett äldre hus så kanske inte längre takbjälklaget klarar av tyngden av takpannor. Då kan man behöva välja en lättare takbeklädnad som exempelvis plåt. 


Taktyper

Idag finns det flera olika typer av tak att välja mellan. Det vanligast i dag är sadeltak, vilket har två taksidor och passar bra för vårt klimat då snö och regn enkelt rinner av. Nedan är några exempel på olika taktyper:

 • Sadeltak
  Ett sadeltak har två taksidor och går att får i olika lutningar. Passar väl och är vanligt i Sverige.
 • Pulpettak
  Endast en lutande sida, i motsatt till Sadeltak som har två. Väggen går alltså högre upp på ena sidan av huset och du får en sned lutning. Vanligt för friggebod och garage. 
 • Platta tak
  Platta tak blir allt mer populära, framförallt vid nyproduktion av hus i modern funkis-stil med raka linjer. 
 • Mansardtak
  Mansardtak, även kallat brutet tak, är en mer exklusiv taktyp. På mansardtak ändras själva vinkeln på taket så att den bryts, till skillnad från sadeltak som har en rät linje. 
 • Valmat tak
  Ett valmat tak har även takfall även mot husets kortsidor - taket har alltså takfall på alla fyra sidor. Valmat tak förekommer på bland annat tillbyggnader och garage, men fungerar även för hus. 

Takvård

Det är viktigt att du håller efter, vårdar och tar hand om ditt tak. Ett väl vårdat tak får längre livslängd och du spar pengar på takreparationer. Nedan är några vanliga tjänster kopplat till takvård: 

 1. Taktvätt
  Efter några år är det vanliga att det börjar växa mossa, alger och lav på ett tak. Dessa växtligheter är dåligt för ditt tak. Mossa binder exempelvis sina rötter i takpannorna, vilket på sikt gör att ytskiktet på pannorna försämras och det ökar risken frostsprängning. Växterna binder även fukt, vilket hindrar vatten från att rinna av taket och ytskiktet försämras. Laven avger lavsyra, vilket fräter på dina pannor. 

  Anlitar du ett företag för taktvätt ser de till att göra noggrant rent från all växtlighet. Även hängrännor görs rent så ditt tak blir fint, fräscht och väl fungerande.

 2. Takmålning
  Att måla om sitt tak ger inte bara huset ett lyft, utan gör också att takpannorna får en ny skyddande yta. Ett tak tappar alltid färg med åren då de utsätts för sol, vind och vatten. Målar du om taket skyddar den nya färgen mot dessa yttre påfrestningar, samt ger ett skydd många år framöver. 
  Efter en ommålning kommer ditt tak att se som nytt ut!


Företag som utför taktvätt och takmålning är inte alltid detsamma som är takläggare. Ofta behövs annan typ av utrustning och certifikat för just takvård. Det finns alltså företag som enbart fokuserar på takvård. Genom oss på Takexperter kan du givetvis få offerter även för taktvätt och takmålning! 


Kontakta oss

Har du några frågor gällande vår offerttjänst eller vad man kan få hjälp med från våra anslutna takläggare? Tveka inte på att kontakta oss - våra kunniga medarbetare svarar mer än gärna på dina frågor!

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!