Nyttja ROT-avdraget vid din takomläggning

När du ska göra en takomläggning eller bygga om ditt tak har du möjlighet att använda dig av ROT-avdrag vilket reducerar företagets arbetskostnader med 30 %, upp till 50 000 kronor. Här kan du läsa mer om vad som krävs för att kunna nyttja ROT-avdrag vid din takomläggning.

En takomläggning behöver du genomföra ungefär vart 30:e år så att taket håller tätt och skyddar fastigheten från väder och vind.  Det kostar en del pengar men om du väljer ett seriöst takföretag har du möjlighet att kunna använda dig av ett ROT-avdrag. Det innebär att du kan få företagets arbetskostnader reducerade med 30 procent, direkt på fakturan.

För att du ska kunna använda dig av ROT-avdrag behöver både du som fastighetsägare och takföretaget uppfylla vissa villkor. Om du väljer att göra en offertförfrågan genom Takexperter så kan du vara säker på att de företag som lämnar offerter uppfyller de krav som Skatteverket har för ROT-avdrag.

 

Så här fungerar ett ROT-avdrag vid en takomläggning

När du begär in offerter från takföretag, exempelvis genom Takexperter som kan erbjuda kostnadsfria offerter från kvalitetsgranskade företag på din ort, ska du uppge att du ska använda dig av ROT-avdrag. Då får du i samband med att du ska anlita ett takföretag lämna ditt personnummer och uppge din fastighetsbeteckning för ditt hus. 

Det är viktigt att detta sker innan arbetet påbörjas så att takföretaget kan kontrollera att du är berättigad till ROT-avdrag och att det finns utrymme kvar. Varje fastighetsägare kan göra skatteavdrag på ett belopp upp till 50 000 kronor varje år.

 

Vad krävs av dig som fastighetsägare?

För att du ska ha rätt att använda dig av ROT-avdrag finns det några villkor som du själv behöver uppfylla. Bland annat måste du vara myndig, äga den fastighet som takomläggning ska utföras på och ha betalt in minst motsvarande belopp i skatt. Din fastighet måste också vara minst 5 år gammal för att du ska kunna använda ROT-avdrag.

 

För vilka takarbeten kan man använda ROT-avdrag?

ROT är en förkortning av renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Det innebär att ROT-avdrag kan användas för allt arbete som du utför på din fastighet, både vid takomläggning eller då du ska bygga om taket. Du kan inte använda dig av ROT-avdrag i samband med nybyggnation eller då huset är yngre än fem år.

 

Hur nyttjar jag ROT-avdraget?

I samband med att du anlitar ett takföretag så uppger du de uppgifter som krävs till företaget. Därefter behöver du själv inte göra något. När arbetet är slutfört så kommer företaget att göra ett avdrag med 30 % på sina arbetskostnader, upp till maximalt 50 000 kronor, direkt på fakturan. Företaget ansvarar också för all administration kring ROT-avdraget vilket gör att du själv slipper detta tidkrävande arbete.

 

Om Takexperter

Takexperter är en sida där du kan hitta all möjlig information som du kan behöva i samband med att du ska göra en takomläggning. Hos Takexperter finns en offerttjänst där du kostnadsfritt kan göra en offertförfrågan och erhålla upp till fem offerter från kvalitetsgranskade takföretag på din ort.

Eftersom vi redan har granskat alla företag som erbjuder offerter genom Takexperter, kan du vara trygg med de offerter du får in. Istället kan du lägga din tid på att jämföra offerter för att hitta det företag som kan erbjuda dig det bästa priset och de bästa villkoren. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!