Olika typer av plåttak - Takexperter förklarar!

När du ska lägga ett nytt plåttak finns det flera olika plåttak att välja mellan. Vilket som passar din fastighet bäst beror på vilket utseende du vill ha och din budget för takläggningen. För bästa pris för din takplåt bör du ta in offerter från flera takföretag.

Använda plåt som takbeklädnad har vi gjort sedan 1500-talet då det var vanligt att lägga takplåt på bland annat kyrkor. Under 1700 och 1800-talet blev takplåt även populärt att lägga på ett flertal olika fastigheter som exempelvis herrgårdar, stadsfastigheter och andra exklusivare byggnader. När tunnplåten kom under början på 1900-talet så har takplåt även blivit ett alternativ för mindre privatfastigheter.

Takplåt kan användas på alla typer av fastigheter som har en taklutning på minst 10 grader. Det finns flera olika typer av takplåt att välja mellan och nedan förklarar vi på Takexperter skillnaden mellan de olika plåttyperna.

Klicka här om du få offerter för att lägga plåttak på din fastighet!

 

Olika typer av plåttak

Den äldre stålplåten var ofta mycket tjock och lades i skivor vilket ofta kunde få ett tak att se ut som ett lapptäcke. Nu för tiden går det att få plåt i färdiga skivor, bandplåt, plåt med olika strukturer, färger och olika material så att de passar alla typer av fastigheter.

 

1. Stålplåt

Stålplåt är den vanligaste plåten för tak och finns idag att köpa i färdiga skivor eller som bandplåt. Med bandplåt kan man lägga hela våder från tacknocken ned till takavslutet vilket innebär att man dels får en mer exklusiv takplåt men också att man slipper alla horisontala skarvar. Desto mindre skarvar ett tak har desto tätare blir det. 

Plåttak i stål är mycket populärt tack vare att de har en bra hållbarhet, en lång livslängd och dessutom en låg vikt. Det innebär att plåttak i stål kan användas på äldre fastigheter eller på byggnader som inte har något starkt takbjälklag. 

Om man löpande underhåller ett tak i plåt genom rengöring, rostskyddsbehandling och målning kan plåttaket hålla i upp till 50 år eller mer.

 

2. Aluminiumplåt

Aluminiumplåt är rostfritt och lämpar sig därför väl för fastigheter som är extra utsatta för saltvatten som exempelvis vid havskusten. Även tak i aluminium har en bra hållbarhet, är lätta och har en livslängd motsvarande stålplåt. 

Aluminiumplåt läggs i skivor på taket och kan fås med olika strukturer för att passa in med fastighetens övriga utseende.

 

3. Zinkplåt

Zinkplåt har en legering av antingen titan eller koppar och har ett bra skydd mot rost. Zinkplåt har en bra hållbarhet och en livslängd på upp till 100 år. En fördel med zinkplåt är att det går att få en snygg design på taket då denna typ av plåt kan lödas. 

Denna takplåt är ett bra alternativ för den som vill få en stilren takplåt till ett rimligt pris. Zinkplåt är tyngre än vanlig stålplåt och kräver därmed ett stabilt underlag.

 

4. Kopparplåt

Kopparplåt är den dyraste takplåten men också den takplåt som har längst livslängd. Denna plåt är vanlig på lite mer exklusiva fastigheter och byggnader. Till skillnad mot flera av de andra plåtarna så blir kopparplåt bara vackrare med åren tack vare de färgskiftningar som uppstår med tiden.


Arbetsprocess och priser för plåttak

Om du vill veta hur arbetsprocessen ser ut när man lägger plåttak är du välkommen att läsa vår andra artikel "Så här ser arbetsprocessen ut för att lägga plåttak".

Vi på Takexperter har även skrivit en artikel relaterat till priser och plåttak för att underlätta och ge dig som beställare mer information kring just priser kopplat till plåttak. Den artikeln kan du läsa här "Vad kostar det att lägga plåttak"


När du ska lägga nytt plåttak

När du vill få hjälp med att lägga ett nytt plåttak kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan hos oss på Takexperter. Då kan du få upp till fem stycken offerter från granskade takföretag på din ort. 

Det gör att du enkelt kan jämföra offerter för att hitta det företag som kan erbjuda dig det bästa priset och de bästa villkoren för din takläggning. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!