Vår stora guide om betongpannor (pris, för-och nackdelar, tips)

När det är dags att genomföra en takomläggning och byta ut dina gamla betongpannor till nya kan du anlita ett takföretag som är proffs på takbyten. Här kan du läsa mer om betongpannor men också få information om hur du kan få hjälp med ditt takbyte.

Betongpannor har används i cirka 100 år som komplement till de dyrare lertegelpannorna. Till skillnad mot tegelpannor finns betongpannor i flera olika färger.

Betongpannor är populärt att lägga på småhus i samband med nybyggnation tack vare sitt ganska låga pris. Det kan ibland även vara ett budgetalternativ då man behöver byta ut sina lertegelpannor, även om det bryter mot byggtraditionen. 

Nackdelen med betongpannor är att de har en ganska kort livslängd, jämfört med tegelpannor, och att de kräver löpande underhåll. Det gör att lertegelpannor i längden kan vara en mer lönsam investering då dessa vanligtvis kan återanvändas i samband med en takomläggning.

 

Historiskt om betongpannor

Under mitten på 1800-talet började man använda betong i samband med byggnationer. Under början på 1900-talet såg man möjligheten att även kunna använda betong för att tillverka takpannor som hade ett snarlikt utseende som tegelpannor men som var betydligt billigare. Tillverkning var enklare tack vare att betongpannor inte behövde brännas utan istället så pressade man betong i metallformar som var utformade med samma format som tegelpannor.


Betongpannor blev populärt att lägga på småhus under 1960-talet och är även idag den mest valda takpannan i samband med nybyggnationer.


Dock har betongpannor en kort livslängd eftersom den utsätts för stora slitningar då cement och bindemedel bryts ned av UV-strålningen. Det gör pannorna porösa då sandkornen släpper och därmed så behöver de bytas ut redan efter cirka 25-30 år. 


Till skillnad mot lertegelpannor så blir inte heller betongpannor vackrare med åren, tvärtom. Därför är det vanligt att man brukar tvätta och måla om pannorna med jämna mellanrum.

 

Att lägga tak med betongpannor

Vid en takomläggning av ett tak med betongpannor kan man inte återanvända sina pannor, som man ofta kan med lertegelpannor. Det innebär att man behöver köpa in nya betongpannor inför sin takomläggning. 

Betongpannor finns att hitta i ett flertal olika färger vilket gör att man vid nybyggnation kan lägga ett tak i en färg som bättre passar ihop med fastighetens övriga utseende. 


Det kan också vara bra att känna till att betongpannor är tyngre än tegelpannor. Detta gör att dessa pannor inte lämpar sig så väl för äldre fastigheter som fått en sämre hållfasthet i takstommen eller för byggnader med en klen takstomme.

 

Vid en takomläggning börjar man med att riva bort den gamla takbeklädnaden och transporter iväg byggavfallet för återvinning. Därefter lägger man takpapp, så att taket blir helt tätt, och sätter sedan läkt på taket. Slutligen lägger man betongpannorna på läkten.

 

Fördelar med betongpannor

 • Betongpannor är mycket billiga vilket gör att många väljer dessa pannor framför de dyrare lertegelpannorna.
 • Pannorna finns i flera olika färger vilket gör att de passar för alla typer av byggnader.
 • Utseendemässigt kan det vara svårt att skilja betongpannor från tegelpannor på håll.
 • Om man väljer glaserade takpannor så får man ett bättre skydd samtidigt som snö och vatten lättare rinner av.

 

Nackdelar med betongpannor

 • Är tunga vilket innebär att de inte lämpar sig för alla byggnader.
 • Har en kort livslängd, vanligtvis behöver de bytas ut efter 25-30 år.
 • Kan inte återanvändas likt lertegelpannor kan.
 • Blir inte vackrare med åren utan istället blir de slitna och missfärgade.
 • Behöver underhåll regelbundet i form av tvätt och målning.
 • Kräver en taklutning på minst 14 grader för att pannorna ska sluta helt tätt.

 

Specifikationer för betongpannor

Uppgifterna nedan avser dubbelkupiga betongpannor, så kallade falsade pannor.

 

 • Per m2: 9 stycken.
 • Vikt: 3,5 – 5 kilo, cirka 35-50 kilo per kvadratmeter.
 • Taklutning: Minst 14 grader
 • Livslängd: Cirka 25-30 år. Kan inte återanvändas vid en takomläggning.

 

Få hjälp med takomläggningen av ett kompetent takföretag

När du ska byta tak kan du anlita ett takföretag som har yrkesutbildade takläggare som kan utföra arbetet korrekt och enligt branschreglerna. Det gör att du får ett hållbart tak med maximal livslängd. Dessutom får du ofta garantier på både arbetet och materialet så att du kan vara trygg även efter att arbetet är klart.

För att få det bästa priset och den mest optimala lösningen för ditt takbyte bör du ta in offerter från flera företag genom exempelvis oss på Takexperter.

 

Kostnadsfria offerter från kvalitetsgranskade takföretag

Takexperter är en sajt som tillhandahåller all information som du behöver då du ska lägga om ditt tak. Här finner du också en offerttjänst där du kan göra en kostnadsfri offertförfrågan och få upp till fem offerter från kvalitetsgranskade takföretag i ditt närområde. Det innebär att du enkelt kan jämföra offerter så att du kan välja det företag som erbjuder dig den mest förmånligaste lösningen för din takomläggning. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!