Det finns ett flertal olika taktyper att välja mellan då man ska bygga nytt hus eller då man ska bygga om sitt tak. Olika taktyper har olika egenskaper och kan kräva olika typer av takbeklädnader också. De vanligaste taken i Sverige idag är sadeltak, mansardtak och pulpettak men det finns även flera andra taktyper på den svenska marknaden.
När du ska välja tak för din fastighet
Ska du bygga nytt hus kan du själv bestämma vilken typ av tak du ska förse huset med. Vanligast är att man väljer bland samma taktyper som övriga hus i området har, framför allt om man bor i ett detaljplanerat bostadsområde. Vill man dock sticka ut eller om man vill bygga om taket på sin befintliga fastighet så kan det krävas bygglov för olika taktyper. Bygglov kan man ansöka om hos kommunens byggnadsnämnd.
Olika taktyper i Sverige
Här nedan finner du de vanligaste typerna av tak som används i Sverige men också information om dess egenskaper och vilka förutsättningar som krävs för respektive tak.
Sadeltak
Sadeltak är det vanligaste taket i Sverige och har två lutande sidor längs med husets långsidor som möts uppe vid taknocken. Ett sadeltak har normalt en lutning på mellan 15-60 grader. Fördelen med sadeltak är att man kan använda alla typer av takbeklädnader, under förutsättning att takets lutning överstiger 15 grader.
För sadeltak brukar man vanligast använda sig av en takbeklädnad som består av lertegelpannor men det går även bra med betongpannor och plåt. Desto kraftigare lutning taket har desto lättare glider snön av på vintern.
Mansardtak
Mansardtak uppfanns under 1600-talet och består vanligtvis av ett sadeltak som övergår i ett brutet tak, så att det blir två tak där den nedre delen av taket har en kraftig lutning. Genom att använda sig av mansardtak får man högre i tak på vinden, vilket gör det enklare att inreda. Mansardtak ger även fastigheten ett exklusivare utseende, vilket gjort taket populärt även på mindre privatfastigheter. Takbeklädnaden på ett mansardtak är vanligtvis plåt, även om det går att använda takpannor också.
Pulpettak
Ett pulpettak, även kallat snedtak, har bara en taksida som ofta lutar mot baksidan av fastigheten. Pulpettak passar utmärkt för långa byggnader men är också populära på funkishus. Många väljer att komplettera med ytterligare ett pulpettak på framsidan av huset, som dock utgår från fasaden och därmed ligger lägre än huvudtaket. För snedtak som har en lutning på minst 15 grader kan man använda sig av alla typer av takbeklädnader. Är lutningen mindre kan man använda plåt eller ytpapp.
Sargtak
Sargtak är ett platt tak som vanligtvis används på större fastigheter men som också är ett populärt tak för funkishus. Oftast är taket helt plant men kan också ha en liten svag lutning. Sargtak fungerar utmärkt om man vill använda en del av taket som uteplats. När man har ett platt tak går det inte att använda takbeklädnader som plåt eller takpannor, då dessa kräver en viss lutning på taket. Istället brukar man använda ytpapp som takbeklädnad.
Valmat tak
Valmat tak är ett tak som har fyra taksidor och som avslutas med en knopp på taknocken. Med fyra taksidor får taket ett snyggt utseende samtidigt som det ger ett bra skydd för fastighetens alla fyra fasader. Ett valmattak brukar vanligtvis ha en bra lutning så att snö enkelt glider av. När man använder sig av ett valmat tak kan detta bekläs med alla typer av takbeklädnader som takpannor, plåt eller papp. Taket ger även fastigheten ett mer exklusivt utseende.
Läs mer hos Takexperter då du vill veta mer om olika taktyper
Om du vill få mer information om olika taktyper eller om du funderar på att lägga om taket kan du hitta denna hos oss på Takexperter. Vi samarbetar även med ett flertal takföretag över hela Sverige genom vår offerttjänst. Detta betyder att du hos oss kan göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade takföretag på din ort.
Genom att begära in offerter från flera takföretag så kan du enkelt jämföra villkor, garantier och priser. Det gör att du kan hitta det företag som kan erbjuda dig den mest förmånligaste lösningen för ditt takprojekt.
Få upp till 5 offerter från granskade takläggare
Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!