För-och nackdelar med pulpettak

I slutet på 1900-talet så blev pulpettak åter igen populärt och används idag som tak på många moderna villor och funkishus. Snedtak är också lämpligt att använda då man har breda hus, upp till 30 meter breda. Här kan du läsa mer om fördelar och nackdelar med snedtak.

Idag har det blivit modernt att använda pulpettak på moderna villor och funkishus. Ett pulpettak har bara en sida, till skillnad mot ett sadeltak som har två sidor som möts vid taknocken. Snedtak är också vanligt att använda då man har en bred fastighet, upp till cirka 30 meter.

 

Vad är ett pulpettak?

Ett pulpettak, även kallat snedtak, har bara en taksida som normalt har en ganska svag lutning, vanligtvis mellan 3 - 10 grader. Ett pulpettak gör att fasaden på den ena långsidan blir högre än på motsvarande sida. Snedtak var populärt på 1930-talet men har åter igen blivit vanligt på moderna villor och funkishus och även större flerbostadshus. Det är också vanligt att man lägger ett tak med bara ett fall på mindre byggnader som ett förråd eller ett garage, även om taket lämpar sig väl för byggnader som är upp till 30 meter breda.

 

Brutet pulpettak

Många hus har idag ett brutet pulpettak vilket har ungefär samma utseende som ett brutet sadeltak med den skillnaden att taket bara har en sida istället för två. Det finns också många som väljer att ha ett snedtak på båda långsidorna varav den ena taksidan sätts lägre, vilket ger huset ett snyggare utseende.

 

Fördelar med pulpettak

  • Ger huset ett modernt och exklusivare utseende.

  • Bidrar till att fastigheten inte blir så hög.

  • Säkrare att gå på då du ska genomföra underhåll, rengöra eller skotta snö.

  • Oftast billigare än andra typer av tak. Dock kan det vid vissa större konstruktioner krävas en mer robust takkonstruktion som kan göra taket dyrare.

 

Nackdelar med pulpettak

  • På grund av den svaga lutningen kan man endast använda takbeklädnader som plåt och ytpapp.

  • En svag lutning innebär att snö stannar kvar på taket vilket kan leda till att taket behöver skottas under vintern. Taket behöver också rengöras oftare.

  • Om lutningen på taket är stort får man en långsida med väldigt hög fasad.

  • Utrymmet under taket är begränsat vilket gör att det är svårt att inreda vinden, även om det går. Ofta får man hitta lösningar med hjälp av platsbyggda möbler.

  • När du ska bygga ett pulpettak krävs en stabil och kraftfull takkonstruktion bestående av bjälkar då takstolar inte används.

 

 

Få kostnadsfria offerter från kvalitetsgranskade takföretag

När du ska byta tak eller då det är dags att lägga om ditt befintliga tak kan du finna all information du behöver hos oss på Takexperter. Hos Takexperter kan du även göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade takföretag på din ort, oavsett var i Sverige du bor.

 

Jämför offerter

När du har fått offerter från flera företag genom oss på Takexperter har du ett bra underlag så att du kan jämföra offerter för att hitta det företag som kan erbjuda dig den mest förmånliga lösningen. Du bör bland annat jämföra leveransvillkor, betalningsvillkor, garantiåtaganden och förstås även priset.

 

Endast kvalitetsgranskade företag

Vi hos Takexperter samarbetar med ett flertal takföretag över hela Sverige. Det innebär att du kan få hjälp med att hitta lokala företag som du kan anlita för dina takprojekt. Samtliga företag som lämnar offert genom Takexperter är kontrollerade av oss så att de uppfyller alla krav som ska ställas på ett seriöst takföretag. Det innebär att då du anlitar ett företag som lämnat en offert genom Takexperter så kan du vara trygg med att arbetet utförs med högsta kvalitet. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!