Allt du behöver veta om valmat tak

När du ska välja tak för ditt hus finns det flera olika taktyper att välja mellan. En typ av tak som har blivit mer populärt på senare tid är valmat tak som ger ditt hus ett mer exklusivare utseende men även många andra goda egenskaper. Läs mer om valmtak här.

Ett valmat tak, även kallat valmtak, har en konstruktion som innebär att taket har ett takfall mot husets alla fyra sidor, även på kortsidorna. Detta bidrar bland annat till att taket får ett bättre skydd mot väder och vind. Även om sadeltak, mansardtak och pulpettak är de mest populäraste taktyperna idag så är det ändå många som åter igen har fått upp ögonen för detta tak som bidrar till att ge huset en annan karaktär.

 

Allt om valmat tak

Ett valmat tak har samma konstruktion som ett sadeltak med den skillnaden att den har ett takfall mot husets alla fyra sidor. Detta gör att taket saknar en takås utan istället så slutar taket som en knopp högst upp. Med ett valmat tak får huset ett vackert utseende som också kan kombineras i olika utföranden genom att man väljer att ha ett halvvalmat tak. Det innebär att taksidorna på husets kortsidor är kortare än taksidorna på husets långsidor vilket ger taket ett helt unikt utseende.

 

Att lägga takbeklädnad på ett valmat tak

Eftersom ett valmtak har samma lutning som ett vanligt sadeltak så kan man använda alla typer av takbeklädnader som exempelvis tegelpannor, betongpannor, plåt och ytpapp. Att lägga om taket kräver dock en del kunskap och erfarenhet eftersom arbetet är mer komplicerat än för vanliga tak.

 

Fördelar med valmat tak

  • Genom att taket har fall på fyra sidor så rinner vatten och snö av taket lättare.

  • Taket ger ett mycket bra skydd mot väder och vind då angreppsytan på taket är mindre än för andra taktyper. Tack vare att man även har fall på kortsidorna så blir även fasaderna på kortsidorna bättre skyddade.

  • Ger huset ett exklusivt utseende och om man väljer halvvalmat tak kan man näst intill få vilken design som helst på sitt hus.

  • Det går att lägga alla typer av takbeklädnader, vilket ytterligare bidrar till möjligheten att få ett egendesignat tak.

 

Nackdelar med valmat tak

  • En av de största nackdelarna med valmat tak är att det blir mindre utrymme på vinden. Eftersom taket har fyra taksidor så innebär det att även kortsidorna stjäl utrymme. Det gör att utrymmet begränsas än mer jämfört med ett sadeltak.

  • Takläggningen är mer komplicerad vilket gör att kostnaden för att lägga om taket är dyrare än för andra typer av tak. Det går även åt mer material än då man lägger ett vanligt sadeltak.

 

Hitta all information du behöver hos oss på Takexperter

Funderar du på att bygga nytt tak eller är det dags att göra en takomläggning så kan du hitta den information som du behöver inför att det är dags att begära in offerter. Takexperter har även en offerttjänst i samarbete med ett flertal takföretag över hela Sverige. Det innebär att du kan göra en kostnadsfri offertförfrågan hos oss och få offerter från upp till fem stycken lokala takföretag på din ort. Då kan du enkelt jämföra offerter för att hitta det företag som kan erbjuda dig den bästa och mest prisvärda lösningen.

 

Takexperter samarbetar med kvalitetsgranskade takföretag

Samtliga företag som vi samarbetar med är kvalitetsgranskade vilket innebär att vi har kontrollerat att företagen har kvalificerad personal, har F-skattesedel och en ordnad ekonomi. Vi kontrollerar även att företagen har fått goda omdömen från tidigare kunder. Det innebär att de företag som lämnar offerter genom oss på Takexperter är seriösa och utför arbetet enligt gällande branschregler och med högsta kvalitet. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!