Planera din takomläggning på bästa sätt

Är det dags att lägga om taket är det en god idé att planera takomläggningen så att arbetet med ditt tak går smidigt och enkelt. Då har du också ett bra underlag för att begära in och jämföra offerter. Läs mer om hur du planerar din takomläggning här.

Har ditt taks livslängd uppnåtts eller har taket börja släppa igenom fukt så är det dags att börja planera din takomläggning innan det uppstår fuktskador som kan leda till dyrbara reparationer. Här har vi på Takexperter sammanställt några tips inför din planering.

 

Att planera inför takomläggning på din fastighet

Till att börja med är det bra att hålla reda på när det är dags för en takomläggning. Ett tak kan ha en livslängd på mellan 25 år upp till 60 år, beroende på takbeklädnad och om arbetet med den tidigare takläggningen utfördes av en fackman. Om taket läcker in eller har synliga skador bör du förstås omgående utföra ett takbyte innan det uppstår kostsamma fuktskador.

 

Genomför löpande inspektioner av ditt tak

Ett sätt att få besked om när det är dags att lägga om taket är att inspektera ditt tak ett par gånger varje år, lämpligast inför vintern och efter vintern. Då kan du kontrollera om ett plåttak har börjat rosta i skarvarna, om takpannor är trasiga eller har börjat vittra sönder. Har du takpannor kan du lyfta på några stycken så att du kan se om läkten är utsatt för röta och skicket på takets tätskikt. Du kan också gå upp på vinden för att se om det förekommer fukt i undertaket. Genom löpande inspektioner får du en bra insikt i när det börjar bli dags för att genomföra en takomläggning.

 

Tips inför din takomläggning

  • När du är på det klara med att det är dags att byta tak bör du börja planera takomläggningen så att den sker kontrollerat och professionellt. Nedan får du några tips för din planering.
  • Börja med att lägga upp en budget för din takomläggning så att du har de pengar som behövs. Enklast är att du begär in offerter från flera takföretag så att du kan jämföra dessa för att hitta den mest prisvärda offerten. Du bör även ha en liten buffert ifall det uppstår extra kostnader som exempelvis att tak-skivor behöver bytas ut.
  • Jämför offerter från flera takföretag så att du kan se vilket företag som har de bästa villkoren, garantierna, lösningen för din takomläggning och det bästa priset. Du kan erhålla upp till fem offerter kostnadsfritt från lokala takföretag hos oss på Takexperter.
  • Om du anlitar ett takföretag som lämnat offert genom oss på Takexperter så är dessa företag redan kvalitetsgranskade av oss. I annat fall bör du själv kontrollera företagen så att de bland annat innehar f-skattesedel, vilket är ett krav för ROT-avdrag. Du bör också kontrollera om företaget har kvalificerad personal, ordnad ekonomi, lämnar trygga garantier och har fått goda omdömen från tidigare kunder.
  • När du har valt ett takföretag ska du också kontrollera att företaget har ansvarsförsäkring och olycksfallsförsäkring. Annars kan du som fastighetsägare bli ersättningsskyldig om det inträffar skador på egendom eller personskador.
  • Efter att arbetet med din takomläggning är klar ska du göra en besiktning av taket tillsammans med takföretaget så att du är helt nöjd med arbetet innan du betalar fakturan.

 

Hitta kompetenta takföretag hos Takexperter

Takexperter samarbetar med takföretag över hela Sverige vilket innebär att då du gör en kostnadsfri offerförfrågan hos oss så får du offerter från upp till fem företag på din ort. Samtliga företag är kvalitetsgranskade av oss vilket gör att då du anlitar ett takföretag som lämnat en offert genom Takexperter så kan du vara trygg med att det är ett seriöst företag som utför arbetet. Hos Takexperter kan du också finna all information du behöver inför att du ska planera din takomläggning. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!