Att byta tak är det många som drar sig för eftersom det kostar en hel del pengar. Dessutom är taket inte det första man tänker på då det är dags att investera i sin fastighet. Dock är taket en av husets viktigaste byggnadsdelar som ser till att fastigheten är skyddad mot väder och vind. Därför bör man inte vänta för länge med att byta tak då det finns risk för att det kommer in fukt i fastigheten.
15 tips inför att du ska byta tak
1. Kontrollera ditt tak regelbundet
Två gånger per år bör du klättra upp på taket för att göra en inspektion av takets skick, lämpligast före och efter vintern. Då kan du se om takpannor är trasiga eller om plåtskarvar har börjat rosta. Vid en inspektion kan du snabbt se om det är dags att byta tak innan det börjar läcka in.
2. Underhåll ditt tak
Du kan förlänga livslängden på ditt tak genom att utföra löpande underhåll som exempelvis att rostskyddsbehandla och måla plåttak eller hålla takpannor rena från kvistar och löv.
3. Planera ditt takbyte
Det är viktigt att du planerar ditt takbyte så att det sker innan taket börjar släppa igenom fukt. Därför kan det också vara idé att se över finansieringen inför takbytet, framför allt om du behöver låna pengar.
4. Kontrollera utrymmet för ROT-avdrag
Om du har använt dig av ROT-avdrag tidigare under året kan du behöva kontrollera hur stort utrymme du har kvar av de 50 000 kronor som du kan göra skatteavdrag för varje år. När du begär in offerter behöver du meddela att du ska använda dig av ROT-avdrag.
5. Lägg upp en budget för ditt takbyte
Börjar det närma sig ett takbyte kan det vara bra att lägga upp en budget för ditt takbyte. Enklast är att du begär in offerter från flera takföretag genom exempelvis Takexperter.
6. Jämför offerter
När du erhåller offerter är det viktigt att du jämför offerter så att du kan välja det takföretag som kan erbjuda dig bäst villkor, garantier och det förmånligaste priset.
7. Kontrollera försäkringar
Du behöver också kontrollera att det företag som du anlitar för att byta tak har ansvarsförsäkring och olycksfallsförsäkring. Om det inträffar en olycka som leder till skador på egendom eller personskador kan du som fastighetsägare bli skyldig att ersätta för skador om företaget du anlitar inte har försäkringar.
8. Kontrollera referenser
Samtliga företag som lämnar offerter genom Takexperter är kvalitetsgranskade vilket också innebär att de har fått goda omdömen från tidigare kunder. Du kan dock själv be om referenser så att du kan kontakta dessa för att ytterligare kontrollera företagen.
9. Skriv avtal
När du har valt ut ett företag som ska utföra takomläggningen bör du skriva ett avtal där allt som ni har kommit överens om är nedskrivet. Då finns ett underlag som beskriver vad som ska utföras så att det inte senare uppstår en tvist.
10. Välj takbeklädnad
Normalt är att man vid en takomläggning lägger samma takbeklädnad som fanns där tidigare. Det kan dock finnas skäl att byta takbeklädnad om taket inte längre håller för tunga takpannor. Du kan få fri rådgivning kring alternativa takbeklädnader av den takleverantör som du valt.
11. Tidpunkt för takläggning
Många tror att de är bäst att vänta till sommaren med att byta tak. Dock kan en takomläggning ske året runt, även på vinter. Dock bör man inte förlägga takläggningen till den period under året som det är vanligt med regn.
12. Förbereda för att byta tak
Ibland kan det krävas ställning för att byta tak vilket är något som du som beställare ansvarar för. Oftast har dock takföretaget med detta i offerten vilket innebär att takföretaget tar över ansvaret för ställning. Det kan också krävas att du upplåter plats för container för byggavfall.
13. Kvalitetskontroller
Om du anlitar ett kompetent takföretag genom exempelvis Takexperter så behöver du inte oroa dig för kvalitetskontroller. Då utförs arbetet på ditt tak enligt gällande branschregler och med interna kvalitetskontroller som utförs av företaget som du anlitar.
14. Genomför en besiktning av arbetet
Efter att arbetet är klart behöver du utföra en besiktning av arbetet tillsammans med takföretaget så att du är 100 % nöjd. Om du har några synpunkter på arbetet så behöver du framföra dessa så att takföretaget kan åtgärda eventuella brister.
15. Betalning av faktura
Efter att du utfört en slutbesiktning och eventuella brister är åtgärdade kommer du att få en faktura. Innan du betalar fakturan ska du kontrollera att ROT-avdraget finns med på fakturan. Du ska också erhålla garantier enligt de överenskommelser som gjorts enligt avtalet.
Anlita kvalitetsgranskade takföretag då du ska byta tak
Hos oss på Takexperter kan du göra en offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade takföretag på din ort. Samtliga företag som lämnar offerter genom Takexperter har genomgått kontroller så att de uppfyller alla de krav som ska ställas på ett kompetent och seriöst takföretag.
Få upp till 5 offerter från granskade takläggare
Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!