Med hjälp av takavvattningsprodukter som exempelvis hängrännor och stuprör så leds vatten bort från taket och fastigheten då det regnar eller då snö smälter. Att fastigheten har en bra takavvattning är viktigt så att inte regnvatten och smältvatten bidrar till att det uppstår fuktskador på husets tak eller fasader.
Hur fungerar takavvattning
Normalt finns det hängrännor på takets långsidor som leder vattnet från taket vidare till stuprör som sedan leder ned under mark. Där fortsätter vattnet genom dagvattenrör som är nedgrävda under mark till en dagvattenbrunn. I övrigt är fasaderna försedda med fönsterplåt som stöter ut vattnet från fönstren så att det inte rinner ned på fasaden.
Om man har korrekt utrustning för fastighetens takavvattning så ska allt regnvatten och smältvatten tas om hand och föras bort från fastigheten. Då kan man vara trygg med att det inte uppstår problem med fukt som sedermera leder till röta i träfasader, frostbildning i putsade fasader eller mögel.
Dagvattenprodukter som används för takavvattning
De produkter som används för en fastighets takavvattning finns i en mängd olika utföranden, material och färger. Precis som fönster så bidrar även avvattningsprodukter till fastighetens estetiska utseende.
Hängrännor
Hängrännor sätts med takets långsidor så att de går in något under det utstickande taket. Man använder rännkrokar som monteras med ett avstånd på cirka 60 centimeter. Hängrännor kläms sedan fast i rännkrokarna. Tänk på att hängrännor ska ha en lutning på cirka 0,5 centimeter per varje 1 meter mot stuprören så att vattnet rinner undan.
Stuprör
Stuprör monteras lodrätt från hängrännan, som har avsett uttag för stuprör, och ned till marknivå, om man har tunna, eller ned under mark, om det finns ett dagvattensystem nedgrävt. Stuprör monteras längs med fasad med fästen som slås in i fasaden och där stupröret sedan enkelt monteras och sätts fast med en låsanordning.
Ränndal
En ränndal tillverkas vanligtvis i plåt och är v-formad. Den används bland annat om man har flera tak som möts eller om man använder sig av takkupor. Genom att använda en ränndal förs vattnet vidare till en hängränna som sedan leder vattnet till fastighetens stuprör.
Dagvattenrör
Dagvattenrör är vattenledningar som grävs ned under mark och som för bort dagvattnet till kommunens dagvattensystem eller till en egen dagvattenbrunn. Stuprören leder vanligtvis ända ned till dagvattenrören där de monteras så att vattnet kan rinna från taket, genom hängrännor och slutligen vidare genom stuprören ned till dagvattenrören.
Ansluta sin takavvattning till dagvattenbrunn
Man kan antingen ansluta sin takavvattning till ett kommunalt dagvattensystem. Om detta saknas behöver man själv anordna ett dagvattensystem för att ta hand om regn- och smältvatten. Det brukar man normalt göra i samband med att man lägger dräneringen för fastigheten. För bäst effekt brukar man skilja på fastighetens dränering och dagvattenhantering.
Hur ofta behöver man byta produkterna för sin takavvattning?
Normalt brukar hängrännor och stuprör bytas ut i samband med att man ska lägga om taket, cirka vart 25-40 år, om det inte innan dess blivit skadade. Det går ganska enkelt att se om hängrännor eller stuprör är skadade då de kastar ut vatten på fasaden. När det gäller dagvattenrör som går under mark så brukar dessa vanligtvis bytas ut i samband med att man dränerar om sin fastighet, cirka vart 30-40 år.
Underhåll av fastighetens takavvattning
Det finns, som tidigare nämnts, produkter för takavvattning i ett flertal olika material som exempelvis plast och aluminium, som både är rostfria och inte kräver något underhåll. Har man hängrännor och stuprör i plåt bör dessa ses över genom att man skrapar loss lös färg, lägger på rostskydd och målar om dessa, vilket bidrar till längre livslängd.
Utöver det bör hängrännor rensas ett par gånger per år så att inte löv och annat skräp stoppar upp vattenflödet så att vattnet rinner över på fasaden.
Hitta takföretag hos Takexperter då du ska byta takavvattning
Om du ska byta tak eller behöver montera ny takavvattning kan du hitta all information som du behöver hos oss på Takexperter. Här finner du även en offerttjänst där du kostnadsfritt kan göra en offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade takföretag i ditt närområde.
Få upp till 5 offerter från granskade takläggare
Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!