När ska man byta tak?

Att veta när det är dags att byta tak är inte lätt eftersom du behöver gå upp på taket för att kontrollera skicket. Vanligare är att de flesta byter tak då taket läcker in. Här kan du läsa mer om hur du vet när det är dags att byta tak.

Som fastighetsägare så är det lätt att bli påmind om när det är dags att måla huset eller då man behöver renovera sina fönster eftersom man dagligen ser behovet. Taket däremot är det dock färre som tänker på eftersom man inte uppmärksammas om takets behov av renovering på samma sätt som man blir av en sliten fasad. 

Oftast är det först när det droppar in vatten från taket som de flesta blir medvetna om att det är dags att byta tak. För att slippa det obehag som kan uppstå när ett tak läcker, vilket dessutom kan bidra till kostsamma renoveringar, så bör man alltid byta ut sitt tak innan de har nått sin fulla livslängd.

 

Checklista - Så här vet du om du behöver byta tak

Rent generellt bör man alltid inspektera sitt tak ett par gånger varje år, exempelvis innan vintern och efter vintern. För att genomföra kontrollen behöver man gå upp på taket för en inspektion. Då kan man samtidigt passa på att sopa bort löv och kvistar från taket och rensa takrännorna. Nedan följer en liten checklista över hur du inspekterar ditt tak.

 

 1. Granska taket efter skador
  Gör en allmän översyn av taket för att se om det finns några skador som exempelvis spruckna takpannor, revor i en plåt eller liknande. Om en tung gren faller ned på taket under en storm så kan det uppstå skador på taket. 

  Trasiga takpannor bör snarast bytas ut och trasig plåt bör lagas. Om taket redan är gammalt kan det vara bättre att byta tak så att du får ett nytt tätskikt och en ny takbeklädnad som har en lång livslängd.

 2. Kontrollera att takpannor och anslutningar sitter rätt
  Kontrollera om det är några takpannor som flyttat på sig och rätta sedan till dessa så att de sluter tätt mot varandra så inte vatten kan rinna mellan skarvarna. Kontrollera även att rör-genomföringar och anslutningar till skorstensplåt är täta.

 3. Kontrollera rost om du har plåttak
  Har du plåttak bör du granska alla skarvar på taket för att se om dessa är utsatta för rostangrepp. Det kan i så fall leda till att de släpper igenom vatten om det inte åtgärdas. Även här kan det vara ett tecken på att det är dags att byta tak, om taket har närmat sig sin livslängd.

 4. Gör stickprov under några takpannor
  Ta bort ett par takpannor och granska läkten för att se om det uppstått röta på grund av fukt. Passa samtidigt på att kontrollera underlagspappen. Om det finns fukt som tränger in i fastigheten behöver taket bytas ut.

 5. Kontrollera via vinden
  Gör även en inspektion på vinden för att se om det finns fuktskador och kontrollera också undertakets skick. Om du har fått in fukt in i fastigheten kan du behöva renovera undertaket först innan du lägger på ett nytt tak.

 

Hur lång livslängd har olika taktyper?

Olika takbeklädnader har olika lång livslängd. Det som oftast bestämmer ett taks riktiga livslängd är andra faktorer som exempelvis takets utsatthet för väder och vind, det material som användes vid takläggningen och om taket lades på ett fackmannamässigt sätt. 

Det spelar ingen roll om taket har en takbeklädnad som har en livslängd på 100 år om inte arbetet med att lägga ett tätskikt på undertaket utförts korrekt och med rätt material. Underlagspapp har normalt en livslängd på mellan 25 till 30 år och det är också den tiden man bör utgå ifrån om man vill vara säker på att det inte ska uppstå skador. Dock kan en mycket väl utförd takläggning som löpande underhålls innebära att det inte krävs ett takbyte förrän efter 40-50 år.

 

Betongpannor

Betongpannor har en livslängd på cirka 30-40 år under förutsättning att de hålls rena så att de inte vittrar sönder.

Tegelpannor

Lertegelpannor har normalt en livslängd på mellan 50-100 år. I vissa fall kan man återanvända sina tegelpannor i samband med att man gör en takrenovering och lägger nytt underlagspapp. Dessutom blir tegelpannor bara vackrare med åren.

Plåttak

Takplåt i stål och aluminium har en livslängd på cirka 40-50 år. Dock krävs att taket underhålls genom rengöring, rostskyddsbehandling och målning. Takplåt i zink eller koppar kan ha en livslängd på upp till 100 år eller mer.

Shingel

Shingel är en takbeklädnad som beräknas ha en livslängd på cirka 30 år.

Yttakpapp

Ytpapp är en armerad asfaltsmatta som passar bra för mindre hus, förråd, garage eller en friggebod. Livslängden är cirka 30 år.

Decra

Decra är en takbeklädnad som kräver minimalt med underhåll. Livslängden för Decra är cirka 40-50 år.

 

Tänk på att livslängden för ett tak beror på flera andra omständigheter. Dessa är bland annat att taket löpande underhålls, att taket är lagt korrekt och med rätt material och att det inte uppstått skador i samband med exempelvis en storm.

 

När du behöver byta tak

När det är dags att byta tak på din fastighet så kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan hos oss på Takexperter. Då kan du få upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade företag på din ort, oftast redan inom några timmar. Det gör att du enkelt kan jämföra offerter för att hitta det takföretag som kan erbjuda dig den bästa lösningen till det bästa priset. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!