Redaktör på Takexperter
Ett tak har en livslängd på i genomsnitt 40 år, beroende på takbeklädnad. När taket har uppnått sin fulla livslängd är det dags att planera in ett takbyte. Det kan dock finnas skäl att byta tak innan dess om exempelvis taket har fått skador eller om det läcker in vatten.
När är det dags att byta tak?
Oftast är det först när det droppar in vatten från taket som de flesta blir medvetna om att det är dags att byta tak. För att slippa det obehag som kan uppstå när ett tak läcker, vilket även kan bidra till kostsamma reparationer, bör man alltid byta ut sitt tak direkt då det uppnått sin fulla livslängd.
Livslängd för olika takbeklädnader
Olika typer av takbeklädnader har olika lång livslängd. Samtidigt behöver man även ta hänsyn till takets tätskikt, som normalt har en livslängd på cirka 30 år, om det lagts fackmannamässigt och med godkänt material. Om yttertaket är helt och tätt så att inte tätskiktet utsatts för påfrestningar håller det normalt lika länge som den takbeklädnad som finns på taket.
Takbeklädnad | Förväntad livslängd |
---|---|
Lertegelpannor | 50 - 100 år |
Betongpannor | 30 - 40 år |
Takplåt i stål eller aluminium | 40 - 60 år |
Takplåt i zink eller koppar | 50 - 100 år |
Takshingel | 25 - 30 år |
Ytpapp | 25 - 30 år |
Vill du få offerter för ditt takbyte?
Inspektera taket varje år
För att minimera risken för läckage och fuktskador bör man alltid inspektera sitt tak varje år så att man på ett tidigt stadie kan upptäcka skador. När man inspekterar taket behöver man klättra upp och beträda taket så att man kan genomföra en noggrann kontroll.
Minst en gång varje år bör man även inspektera sin vind så att det inte har trängt in fukt som kan leda till invändiga fuktskador. Fukt sätter sig ofta i underlagstaket, bjälklaget eller i takets isolering. Om träet har fått svarta fläckar, röta eller mögel eller om det finns en unken doft på vinden släpper förmodligen taket igenom fukt och vatten.
Om man är osäker kan man anlita en takexpert som kan utföra årliga inspektioner och bistå med råd.
- Om det finns läckage så att det droppar in vatten då det regnar eller att det uppstår fuktskador, röta eller mögel på underlagstak eller inne i fastigheten behöver du byta tak. Läckage inne i fastigheten uppstår då takmaterialet har skador och släpper igenom vatten eller fukt och tätskiktet på underlagstaket inte är tätt.
- Om takmaterialet är i dåligt skick som exempelvis att takpannor har spruckit eller vittrat sönder, takplåt har rostskador i skarvar, runt skorstensplåt, stegar eller vid genomföringar kan det vara dags att byta tak. Om endast enstaka takpannor är trasiga kan man byta ut dessa, under förutsättning att tätskiktet är helt och att läkten inte fått röta. Även små rostskador kan åtgärdas och målas över. Men är taket skadat eller slitet överlag ska man istället investera i att byta tak.
- Om taket är svårt angripet av påväxter som mossa, lavar eller alger där rötter har växt in i takmaterialet och bidragit till att takmaterialet blivit poröst, vittrar sönder eller har fått frostskador bör man byta tak. Mindre mängd påväxter kan man avlägsna genom att utföra en taktvätt, om taket i övrigt är i bra skick.
- När takmaterialet eller tätskiktet har uppnått sin fulla livslängd ska man börja planera för att byta tak. Det är bättre att byta tak i tid innan det uppstår fuktskador som bidrar till att takbytet blir betydligt dyrare att genomföra.
- Om man planerar att installera solceller och taket inte är bytt under de senaste åren bör man byta tak inför installationen av solceller. Solceller har en livslängd på minst 30 år vilket motsvarar livslängden hos många typer av tak.
Förebyggande åtgärder för att förlänga livslängden på taket
För att förebygga problem med sitt tak kan man i samband med att man utför inspektioner av taket utföra olika åtgärder som bidrar till att taket kan uppnå sin förväntade livslängd.
- Håll taket rent från löv och kvistar som annars håller kvar regnvatten och smältvatten på taket som kan bidra till påväxter som alger, mossa och lavar.
- Rengör hängrännor och stuprör minst en gång varje år så att inte löv, mossa och andra föroreningar stoppar vattenflödet. Det kan annars leda till att hängrännor rostar eller fryser sönder på vintern men även till fuktskador på fasaden.
- Om taket har fått påväxter bör du genomföra en taktvätt och en anti-algbehandling så att du får bort alla påväxter. I annat fall kommer rötterna bidra till att skada takmaterialet eller vara upphov till rost på plåttak. En taktvätt var 3 - 5:e år gör att ditt tak håller längre men även att det ser snyggare ut.
- Byt omgående ut trasiga takpannor eller takpannor som har vittrat sönder. Om taketpannorna har flyttat på sig ska de snarast läggas tillrätta så att de sluter tätt. Har du istället plåttak bör rost och mindre skador omgående åtgärdas genom att rosten skrapas loss och ytan målas med en rostgrundskyddsfärg.
- Betongpannor och takplåt behöver löpande underhållas, cirka vart 5:e år, genom att man tvättar och målar om taket så att det håller hela sin förväntade livslängd.
Anlita en takfirma när du behöver byta tak
När det är dags att byta tak på din fastighet så kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan hos oss på Takexperter. Då kan du få upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade företag på din ort, oftast redan inom några timmar. Det gör att du enkelt kan jämföra offerter för att hitta det takföretag som kan erbjuda dig den bästa lösningen till det bästa priset.
Frågor och svar
Kan en taktvätt förlänga takets livslängd?
Ja, om taket i övrigt inte har skador och takets tätskikt är intakt. Om man regelbundet utför en taktvätt och anti-algbehandling för att avlägsna påväxter och föroreningar och därefter målar om sitt tak kan man förlänga takets livslängd med några år.
Kan mossa på taket leda till skador?
Ja, över tid. Mossa, alger och lavar är påväxter som drar åt sig fukt vilket över tid kan leda till att fukten tränger igenom takmaterialet. Takplåt kan börja rosta medan takpannor ofta får skador av de rötter som tränger in i porerna och där bidrar till att det uppstår sprickor eller att takpannorna vittrar sönder. Har man fått påväxter på sitt tak bör man utföra en taktvätt och en anti-algbehandling så att man får bort alla påväxter innan det leder till större skador.
Vilken takbeklädnad har längst livslängd?
Lertegelpannor i bra kvalitet har överlägsen längst livslängd. Man uppskattar att tegelpannor har en livslängd på cirka 50 – 100 år. Om tegelpannor har hållit i 100 år, och fortfarande är i bra skick, så håller de med största sannolikhet ytterligare 100 år. Plåt med zinkbeläggning eller i koppar har också en livslängd på upp till 100 år. Dock har takets tätskikt endast en livslängd på 30 år vilket gör att man ändå behöver byta tak innan takmaterialet har uppnått sin fulla livslängd.
Kan man byta tak själv?
Ja, men det är ingenting som rekommenderas utifrån dels säkerhetssynpunkt men även för kvalitén på taket. En takläggare är utbildad och har en gedigen erfarenhet inom takläggning vilket innebär att arbetet utförs med högsta säkerhet och enligt gällande branschregler. Det räcker med att man utfört ett arbetsmoment fel eller använt fel material för att takets livslängd ska minska avsevärt. När man anlitar en takläggare får man även trygga garantier på taket.
Få upp till 5 offerter från granskade takläggare
Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!