Vad kostar en taktvätt?

När ditt tak har beläggningar som exempelvis mossa, alger eller lava så bidrar det inte bara till att dra ned utseende på ditt hus utan även till att risken för fuktskador ökar. Genom att utföra en taktvätt får ditt tak en längre livslängd. Läs mer om att tvätta tak här.

Med åren så bildas det mossa på taket samtidigt som annan växtlighet som exempelvis alger och lava får fäste. Mossa suger åt sig vatten vilket på sikt kan leda till att vatten eller fukt tränger igenom takets beklädnad. Växtlighet kan också leda till skador på takbeklädnaden. Genom att utföra en taktvätt får du inte bara taket fritt från skadliga beläggningar utan även ett tak som ser bra ut. Dessutom är kostnaden för att tvätta ditt tak liten till skillnad mot om du behöver göra ett takbyte på grund av att ditt tak får fuktskador.

 

Att genomföra en taktvätt

Det är främst plåttak och tak med takpannor som utsätts för mossa och andra växter. På ett plåttak kan mossa leda till att det samlas vatten på taket vilket på sikt gör att skarvar kan börja rosta och slutligen läcka igenom fukt. På ett tak med takpannor så bidrar växtlighet till att takpannor vittrar sönder och därmed släpper igenom fukt. Beläggningar på taket påverkar även snöns möjligheten att enkelt glida av taket. Desto mer vatten och fukt som ansamlas på taket desto större är risken att det med tiden kommer att tränga in fukt genom takbeklädnaden vilket kan leda till att träläkten får röta.

 

Hur går en taktvätt till?

När du anlitar ett takföretag för att genomföra en tvätt av ditt tak kommer de att använda rengöringsmedel som löser upp alger och andra växter på taket och därefter kommer taket tvättas med högtryck. Vid svåra beläggningar kan det krävas en djupgående grovrengöring först innan de sedan tvättar av taket. Det går att tvätta alla typer av tak men värst utsatt är tak som har takpannor och i viss mån plåttak. Inför en taktvätt görs en inspektion av taket för att kontrollera att taket är i gott skick så att det tål en tvätt. I samband med en tvätt får du ofta även hjälp med att byta ut trasiga takpannor och att rensa dagvattensystemet. Efter att taket är tvättat kan du behöva måla om ditt tak så att det får ett bra utseende och ett skydd.

 

Pris för en taktvätt

Att tvätta ett tak behöver inte vara speciellt dyrt, om du väljer att begära in offerter från flera företag genom oss på Takexperter, så du kan få bästa pris. En taktvätt har ett pris från 4 000 – 5 000 kronor för ett mindre tak upp till cirka 7 000 – 8 000 kronor för ett större tak. Om taket även kräver en grovrengöring innan tvätt så ökar priset.

 

Fördelar med att tvätta sitt tak

  • En taktvätt tar bort alla beläggningar på taket så att risken för rost eller andra skador på takbeklädnaden minskar, vilket i sin tur minskar risken för att vatten tränger igenom ditt tak.
  • Taket får en längre livslängd.
  • Ditt tak får en snyggt utseende. Ibland kan det dock krävas att taket målas om efter en tvätt, framför allt om du har ett plåttak eller har betongpannor på taket.
  • Snö och regnvatten glider lättare av taket.

 

Begär in kostnadsfria offerter genom Takexperter

Om du vill tvätta ditt tak eller behöver hjälp med andra takarbeten kan du använda vår offerttjänst hos Takexperter. Här kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade takföretag på din ort. Genom att jämföra offerter från flera företag kan du enkelt hitta det takföretag som kan erbjuda dig den förmånligaste lösningen. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!