Förnya ert tak med hjälp av takmålning!

När du vill få ditt tak att se ut som nytt igen och samtidigt avlägsna skadliga växter på taket kan du genomföra en takmålning av dina betongpannor eller ditt plåttak. Genom att underhålla ditt tak förlänger du takets livslängd med många år. Läs mer om att måla tak här.

Börjar ditt tak att se slitet ut eller har det börjat samlas mossa och andra växter på taket? Då kan du behandla ditt tak genom att först tvätta taket, så att alla beläggningar försvinner, och därefter måla om taket så att det blir som nytt igen. Vid en takmålning får även taket ett bra skydd som förlänger takets livslängd.

 

Varför genomföra en takmålning?

Alla tak som har en takbeklädnad som består av betongpannor och de flesta plåttak kan målas om så att de får ett bättre skydd mot väder och vind men även mot växter och mossa. Ett tak som har beläggningar av mossa, alger eller lava ser inte bara slitet ut utan riskerar också att skada taket så att vatten lättare kan tränga igenom och orsaka fuktskador under yttertaket. Dessutom bidrar beläggningar på taket till att snö och vatten får det svårare att rinna av taket, vilket leder till att det samlas vatten på taket.

 

Hur går en takmålning till?

När du ska måla om ditt tak behöver taket tvättas rent från smuts, alger och mossa. Därefter så används kemiska medel för att döda alla alger och andra skadliga växter på ditt tak. Trasiga takpannor byts ut och eventuell rost på plåttak behandlas innan taket sedan målas om två gånger. Den takfärg som används ger taket ett skydd mot sol, regn, vind men förhindrar även att ny växtlighet får fäste på taket. Genom att måla om taket får taket en längre livslängd samtidigt som ditt tak ser ut som nytt igen vilket förhöjer utseende på din fastighet.

 

Måla om taket eller byta tak?

Innan ett tak målas om behöver taket inspekteras så att det inte är skadat. Ett tak som har uppnått sin livslängd, har skador så att fukt tränger igenom eller där tätskikt på underlagstak behöver bytas ut kan inte skyddas genom en takmålning. I det fallet behöver du genomföra en takomläggning. Om däremot taket är helt och det inte finns några fuktskador så kan du måla om taket och få ett skydd som förlänger takets livslängd. Du kan göra en takmålning av betongpannor och de flesta plåttak. Du kan inte, eller rättare sagt bör inte, måla om lertegelpannor, plåttak tillverkat i koppar och ytpapptak.

 

Fördelar med att genomföra en takmålning

  • Innan målning genomförs en grundlig rengöring där mossa och andra växter som kan skada ditt tak avlägsnas.
  • Ett behandlat och målat tak får ett bra skydd som förlänger takets livslängd.
  • Ett målat tak utan beläggningar bidrar till att snö och vatten lättare glider av taket så vatten inte samlas på taket.
  • Ett målat tak får ditt tak att se ut som nytt igen och ger din fastighet ett bättre utseende utan att du behöver bekosta en dyr takomläggning.

 

Hitta kompetenta takföretag hos oss på Takexperter

Om du ska utföra takarbeten, måla om ditt tak eller genomföra en takomläggning kan du vända dig till oss på Takexperter som har all information du behöver inför ditt takarbete. Takexperter har även en offerttjänst där du kan göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade takföretag i ditt närområde. Det gör att du kan jämföra offerter från flera företag för att hitta det företag som kan erbjuda dig de bästa villkoren och det bästa priset. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!