Vad kostar det att lägga plåttak?

Många väljer att lägga ett nytt plåttak eftersom kostnaden för ett tak i plåt kan vara lägre än för andra takbeklädnader. Dessutom är ett tak i plåt lättare än många andra taktyper som exempelvis takpannor vilket gör att det lämpar sig väl för äldre hus.

Behöver du byta ut ditt plåttak eller ska du lägga nytt plåttak finns det flera olika typer av takplåt att välja mellan som exempelvis plåttak i stål, zink, aluminium eller koppar. Plåt finns också i flera olika färger och modeller som exempelvis i skivor eller som bandplåt

Vilken plåt du ska välja beror till stor del på vilken plåt du har innan och dessutom vilken budget du har för ditt plåttak. 

Priset för ett enklare plåttak börjar kring 800 kronor upp till 1 500 kronor per kvadratmeter och stiger sedan upp mot flera tusen kronor för mer exklusiva plåttak. 


När du ska lägga ett nytt plåttak bör du alltid ta in offerter från flera takföretag genom exempelvis Takexperter så att du kan jämföra offerter för att erhålla bästa lösning och pris.

 

Varför välja plåttak?

Det finns flera bra skäl till att välja plåttak som bland annat att det har en lång livslängd. 

 1. Livslängd 50-100 år
  Ett plåttak i aluminium eller stål har normalt en livslängd på cirka 50 år medan takplåt i koppar har en livslängd på upp till 100 år. 
 2. Plåttak är lättare och belastar huset mindre
  Väljer du ett standard-plåttak i stål eller aluminium får du en lätt takbeklädnad som inte tynger ned takbjälklaget vilket kan vara bra om du har ett äldre hus som inte klarar av tyngden från tegelpannor.
 3. Relativt enkelt att lägga
  Det går relativt snabbt att lägga ett vanligt plåttak vilket gör att kostnaden inte behöver bli så stor för ett takbyte. 
 4. Fungerar på tak med minst 10 graders lutning
  Takplåt kan läggas på de allra flesta tak som har en lutning på minst 10 grader, eller mer beroende på val av plåt. För platta tak lämpar det sig bäst att använda takpapp istället.

 

Underhåll av plåttak

Precis som med allting annat på en fastighet behöver även plåten på taket underhållas för att plåten ska få en bra hållbarhet och därmed en lång livslängd. 

 • De första 20 åren
  De första 20 åren efter en takläggning behöver du normalt inte göra något, om det inte inträffat någon olycka eller varit en hård vind. 
 • Inspektera taket kontinuerligt
  Därefter bör du inspektera taket åtminstone två gånger varje år, lämpligast inför vintern och efter vintern. Då kan du snabbt upptäcka om det finns några skador på taket eller om det förekommer rost i skarvarna. 
 • Rostskydd och måla taket
  Genom att använda sig av rostskydd och måla taket får takets ytbeläggning ett bättre skydd som får taket att hålla många år till.

 

Lönar det sig att lägga plåttak?

 • Generellt en smaksak
  Att det skulle löna sig att lägga plåttak jämfört med andra takbeklädnader som betongpannor eller tegelpannor är mest en smaksak. Förvisso har ett plåttak en lång livslängd om det underhålls väl, vilket dock även tegelpannor har. 
 • Exklusivt plåttak kan höja värdet
  Ett mer exklusivt plåttak kan också höja värdet en del på fastigheten om man i framtiden planerar att sälja sitt hus. 
 • Mer tåliga att gå på
  Andra fördelar med plåttak är att de är mer tåliga att gå på om det har lagts direkt på takpappen. 
 • Tål väder och vind bra
  Om arbetet är väl utfört tål de även vind och väder bättre än andra takbeklädnader. Exempelvis så flyttar inte plåten på sig då det blåser hårt eller går sönder om stora grenar faller ned på taket, som takpannor kan göra. 
 • Underlagspappen viktigast
  Rent generellt är det inte takets takbeklädnad som avgör när det är dags för takbyte. Vanligare är det takets tätskikt, underlagspappen, som bestämmer då det är dags att byta tak då underlagspappen bara har en livslängd på cirka 25-30 år.


I vilka format kan man lägga plåttak?

Plåt för tak finns i olika utförande som bland annat i skivor med olika mått och som bandplåt, vilket innebär att man lägger plåten från taknocken och ned till takkanten utan några skarvar. Desto mindre skarvar desto tätare och säkrare blir taket dessutom får taket ett snyggare och mer gammaldags utseende om taket läggs med hela längder med en snygg falsning.

 

Gör en offertförfrågan hos Takexperter då du ska byta plåttak

När du ska lägga nytt plåttak eller byta ut ditt gamla tak mot ett tak i plåt kan du göra en offertförfrågan hos oss på Takexperter. Vi kan kostnadsfritt erbjuda dig upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade takföretag i ditt närområde, utan att du förbinder dig för något.

Endast granskade takföretag
Vi hos Takexperter har redan utfört noggranna kontroller av de företag som erbjuder offerter genom Takexperter så att de uppfyller alla de krav som ska ställas på ett seriöst takföretag. Det gör att du slipper det tidskrävande arbetet med att kontrollera företagen själv. Istället kan du i lugn och ro jämföra de offerter du erhållit för att hitta det företag som kan erbjuda dig de bästa villkoren och det bästa priset. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!