Redaktör på Takexperter
Priset för att lägga ett enklare plåttak börjar på 800 kronor upp till 1 500 kronor per kvadratmeter och stiger sedan upp mot flera tusen kronor för mer exklusiva plåttak. Vilken typ av takplåt du ska välja för ditt tak beror till viss del på vilken typ av plåt som fanns där innan men även vilken budget du har för ditt takbyte. Läs mer om plåttak och få prisexempel här.
Pris för att lägga ett plåttak
När du ska välja plåt för ditt tak finns det olika typer av takplåt att välja mellan som exempelvis takplåt i stål, zink, aluminium eller koppar. Bor man exempelvis vid havskusten kan det vara lämpligt att välja en rostfri plåt som exempelvis aluminium.
Kostnad för plåttak - 180 kvm
I vårt prisexempel nedan har vi beräknat kostnaden för att lägga om ett enkelt tak på 180 kvadratmeter utan hörn och vinklar. Vi har valt vanlig bandplåt med dubbelfalsning, vilket ger taket ett klassiskt utseende. Samtliga priser är inklusive moms.
Den uppskattade arbetstiden är 120 timmar och materialkostnaden för tätskikt, läkt, skruv, fogmassa, dagvattenprodukter, takplåt och hyra av container uppgår till 68 600 kronor.
Totalkostnad tak med takplåt | |
---|---|
Arbetskostnader | 72 000 kronor |
Material och takbeklädnad | 88 600 kronor |
ROT-avdrag | -21 600 kronor |
Totalkostnad | 139 000 kronor |
Detta är en prisuppskattning baserat på data som Takexperter har samlat in.
I priserna ovan ingår inte kostnader för projektering, takställning, etableringskostnader och resekostnader, vilket gör att priset kan öka med cirka 10 000 – 30 000 kronor, beroende på vilken takfirma du anlitar. Jämför offerter från flera takföretag för bästa pris.
Vill du få offert på nytt plåttak?
Fördelar med plåttak
- Ett plåttak i aluminium eller stål har normalt en livslängd på cirka 50 år medan takplåt i koppar har en livslängd på upp till 100 år
- Väljer du ett plåttak i stål eller aluminium får du en lätt takbeklädnad som kan användas på äldre hus som inte klarar av tyngden från tegelpannor
- Enkelt att hålla rent samtidigt som snö och regnvatten glider av taket
- Takplåt kan läggas på de allra flesta tak som har en lutning på minst 6 grader, eller mer, beroende på val av plåt
Allmänt om plåttak
Plåt för tak finns i olika utförande som bland annat plåtskivor med olika mått och som bandplåt. Oftast räcker det att man väljer vanlig stålplåt för sitt tak, som också finns i flera nyanser. Ligger dock fastigheten i ett utsatt läge, exempelvis vid havskusten, bör du istället välja rostfri stål som exempelvis aluminium.
När man ska lägga nytt plåttak med bandplåt innebär det att man lägger plåten från taknocken och ned till takkanten i hela längder, utan några skarvar. Desto mindre skarvar desto tätare och säkrare blir taket dessutom får taket ett snyggare och mer klassiskt utseende om taket läggs med hela längder med en snygg dubbelfalsning.
Många väljer att lägga plåt på läkt så att det finns ett utrymme mellan plåten och undertaket så att det skapas en ficka där luften kan cirkulera och få bort fukt. Det går också att lägga bandplåt direkt på underlagstaket men då krävs det att man använder ett bra tätskikt som är avsett för detta.
Underhåll av plåttak
Precis som med allting annat på en fastighet behöver även plåten på taket underhållas för att plåten ska få en bra hållfasthet och därmed en lång livslängd. Normalt behöver taket inget speciellt underhåll de första 15 – 20 åren, utöver att du bör ta bort löv och kvistar som samlats på taket så det inte bidrar till påväxter.
Därefter bör du inspektera taket en eller två gånger varje år, förslagsvis inför vintern och efter vintern. Då kan du snabbt upptäcka om det finns några skador på taket eller om det förekommer rost i skarvar.
När färgen börjar flagna, då det finns påväxter i form av mossa eller alger eller om det finns rostskador bör du genomföra en taktvätt och därefter lägga rostskyddsfärg och måla plåttaket. Om du regelbundet tvättar och målar om ditt plåttak så bidrar det till att taket klarar av att hålla hela sin livslängd.
Frågor om plåttak
Kan jag lägga plåttak själv?
Om du är händig, har vana från takarbete och har någon som kan hjälpa dig så finns det ingenting som hindrar dig från att lägga ditt plåttak själv. Det finns så kallade click-tak eller plåtskivor som är relativt enkla att lägga. De vanligaste problemen som uppstår när ett tak inte är lagt av en fackman är att arbetet med tätskiktet inte är utfört på rätt sätt eller med rätt material, vilket förkortar livslängden på taket avsevärt. Vill du vara säker på att du får ett tak som är helt tätt och får maximal livslängd bör du anlita professionella takläggare. Då får du även garantier på arbetet.
Vilken takplåt är bäst, plåtskivor eller bandplåt?
Detta är en smaksak, det finns plåtskivor i flera olika utföranden, strukturer och färger som gör att man kan få ett tak som passar husets karaktär bättre. Bandplåt ger taket ett klassiskt utseende samtidigt som det är färre skarvar, vilket gör taket än mer tätt. Dessutom klarar bandplåt av väder och vind bättre än plåtskivor och har vanligtvis en betydligt längre livslängd.
Vad är livslängden för ett plåttak?
Livslängden för ett plåttak i stål är cirka 40 – 60 år, om det underhålls löpande. Väljer man en mer exklusiv plåt som exempelvis koppar är livslängden upp till 100 år. Oftast är det inte takplåten som bestämmer då det är dags för en takomläggning utan tätskiktet på underlagstaket, som har en livslängd på cirka 30 år.
När är bästa årstiden att lägga om sitt plåttak?
Det går att lägga om taket året om, även på vintern. Man bör dock undvika att lägga om taket under de månader då det råder mycket nederbörd eller då det är varmt ute, då värmen på ett plåttak kan bli extremt hög.
Är takplåt miljövänligt?
I samband med att plåten tillverkas så sker det en hel del utsläpp. Men fördelen med takplåt är att plåten kan återvinnas om och om igen utan att tappa sina egenskaper. Så över tid är plåt relativt miljövänligt.
Gör en offertförfrågan hos Takexperter då du ska byta plåttak
När du ska lägga nytt plåttak eller byta ut ditt gamla tak mot ett tak i plåt kan du göra en offertförfrågan hos oss på Takexperter. Vi kan kostnadsfritt erbjuda dig upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade takföretag i ditt närområde, utan att du förbinder dig för något.
Endast granskade takföretag
Vi hos Takexperter har redan utfört noggranna kontroller av de företag som erbjuder offerter genom Takexperter så att de uppfyller alla de krav som ska ställas på ett seriöst takföretag. Det gör att du slipper det tidskrävande arbetet med att kontrollera företagen själv. Istället kan du i lugn och ro jämföra de offerter du erhållit för att hitta det företag som kan erbjuda dig de bästa villkoren och det bästa priset.