Att tänka på inför ditt takbyte

Är det dags att byta tak på din fastighet så är det några saker som du bör tänka igenom innan du utför ett takbyte. Här på denna sida får du veta mer om vad du behöver känna till och tänka på inför att du ska göra en takomläggning.

När du ska utföra ett takbyte är det flera saker som du behöver tänka på så att dels arbetet blir korrekt utfört men också för att det medför en del olägenheter och framför allt kostar en del pengar.

För att du ska få veta om det är dags att byta tak behöver taket inspekteras. Du kan själv göra en inspektion av taket för att se om det är skadat, utsatt för rostangrepp eller om det uppstått röta. Kontrollera även inne på vinden om det finns fukt eller röta i undertaket.

 

Att tänka igenom inför ett takbyte

Att utföra ett takbyte sker främst för att fastigheten ska ha ett bra skydd så att det inte tränger in fukt i fastigheten som kan ställa till med stora skador. Nedan finner du en del saker som du behöver fundera igenom innan ett takbyte påbörjas så att allt går rätt till och att projektet kan utföras enligt plan.

 

1. Anlita en takfirma eller oberoende besiktningsman för besiktning

För att vara på den säkra sidan kan du begära in offerter genom exempelvis Takexperter så att en eller flera takfirmor kan komma ut och göra en inspektion och sedan lämna en offert. 

Du kan också anlita en oberoende besiktningsman som utför inspektionen. Då får du klara besked om taket behöver bytas och vilka åtgärder som behöver vidtas.

 

2. Krävs det bygglov?

Om du ska lägga om taket med samma takbeklädnad behöver du inte något bygglov. Om du däremot ska lägga en ny takbeklädnad som förändrar takets utseende kan du behöva bygglov om din fastighet ligger belägen i ett detaljplanerat område eller är kulturmärkt. Är du osäker kan du vända dig till kommunens byggnadsnämnd för mer information.

Normalt lägger man vanligtvis samma takbeklädnad som fanns tidigare på taket men det kan finnas skäl till att man behöver byta takbeklädnad. Det kan exempelvis för äldre hus vara så att takets bjälklag inte längre klarar av påfrestningarna från takpannor och därför så krävs det att man lägger en lättare takbeklädnad som exempelvis ett plåttak.

 

3. Hur lång tid tar ett takbyte?

Detta beror mycket på vilka omständigheter som föreligger. 

Ett enkelt villatak tar allt från några dagar upp till ett par veckor att få klart medan ett tak som har mycket vinklar eller stora ytor kan ta upp till flera veckor att få färdigt. 


Under tiden arbetet pågår med taket kan det finnas ställning runt huset, det krävs plats för container och eventuella maskiner som behövs för arbetet med taket. Under/efter takbytet kan det var bra att anlita byggstäd.

 

4. Vad kostar det att utföra ett takbyte?

 • Vad som påverkar kostnaden
  Kostnaden för ett takbyte varierar stort beroende på vilken typ av takbeklädnad som ska läggas, om det krävs arbete med att byta ut undertak, om det krävs ställning och maskiner. 
 • Prisförslag
  Priset för ett enkelt takbyte ligger normalt på mellan 1 000 kronor och 1 600 kronor per kvadratmeter. Dock kan ett tak med mycket vinklar och kanske även en dyrare takbeklädnad kan kosta upp till flera tusen kronor per kvadratmeter. Det beror alltså på takets utformning, val av material osv.  
 • Vad vanligtvis som ingår
  I priset ingår normalt arbetskostnaden och material. Det kan tillkomma ytterligare kostnader om undertaket behöver bytas ut och om det krävs ställning för att kunna utföra arbetet, vilket är vanligt vid kraftigt lutning på taket.

 

5. Utföra arbetet själv eller anlita takläggare?

 • Utföra själv
  Om du är händig, har tid att utföra arbetet och även besitter den kunskap som krävs för att utföra takbytet korrekt så finns det inget som hindrar dig från att göra takbytet själv. 

  Det kan dock vara ett tungt arbete som tar tid att utföra, ofta dubbelt så lång tid som för en professionell takläggare. Det kan leda till att det finns risk att taket står öppet under lång tid vilket kräver att taket täcks in noggrant så att inte regn kommer in i fastigheten.
 • Anlita hjälp
  Om du istället anlitar ett professionellt takföretag så tillkommer arbetskostnader, materialet behöver du i alla fall köpa. Dock kan du använda dig av ROT-avdrag för att erhålla 30 % reduktion av arbetskostnaderna samtidigt som arbetet går betydligt fortare än när lekmän utför arbetet. 

  En annan fördel med att anlita ett takföretag är att du vet att arbetet utförs korrekt, får en bra hållbarhet så taket därmed får en lång livslängd.

 

Anlita en seriös takfirma för ditt takbyte

När man ska utföra ett takbyte är det alltid tryggast att anlita en professionell takfirma som har yrkesutbildade takläggare som utför arbetet med rätt material och med högsta kvalitet. När du vill anlita ett seriöst takföretag för ditt takbyte kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan hos oss på Takexperter. Då kan du erhålla upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade takföretag i ditt närområde.

 

Vi har redan utfört nödvändiga kontroller av de företag som lämnar offerter genom Takexperter så vi vet att de är seriösa hantverkare, vilket innebär att du slipper lägga din tid på detta. Istället kan du jämföra offerter för att hitta den takleverantör som kan erbjuda dig det bästa priset och de bästa villkoren. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!