Vår guide till plåttak på friggebod

När du ska lägga plåttak på friggebod är det viktigt att arbetet utförs rätt och enligt de branschregler som finns. Annars finns en risk att det kommer in kondensvatten som kan leda till fuktskador. Här kan du läsa vår guide om att lägga plåttak på friggebod.

Många som har hus med tomt väljer att även sätta upp en friggebod för att få utrymme för gäster, kontor eller kanske ett hobbyrum. Idag kan du sätta upp en friggebod på din tomt utan att behöva bygglov vilket gör att processen att sätta upp en friggebod inte blir så komplicerad. 

De flesta som bygger en friggebod använder den som kompletterande bostadsyta vilket innebär att man vill dra in både elektricitet, värme och i vissa fall VVS. Det kräver att byggnaden har en bra isolering och ett tätt tak som skyddar mot vind och väder.

 

När det kommer till taket så är det lämpligt att välja ett plåttak för sin friggebod. Detta takmaterial är tätt samtidigt som det ger taket ett snyggt utseende. Dock är det viktigt att känna till att ditt tak behöver ha en lutning på minst 14 grader för att du ska kunna lägga plåt på taket. 

Här har vi på Takexperter sammanställt en guide för hur du lägger plåttak på friggebod.

 

Guide för plåttak på friggebod

Till skillnad mot att lägga plåttak på förråd, som ofta inte har något innertak, så har man vanligtvis ett innertak i sin friggebod. Det innebär att man behöver vara noggrann i samband med takläggningen så att det blir helt tätt så att inte fukt kommer in i byggnaden. Nedan hittar du en beskrivning över hur du lägger plåttak på friggebod.

 

 1. Börja med att lägga råspont över takstolarna så att du får ett stabilt och plant underlag för att sätta takpapp. Då du ska lägga plåttak behöver du inte ha lika grov råspont som då du lägger takpannor.
 2. Lägg därefter takpapp vågrätt på taket. Börja nedifrån och gå upp mot taknocken. Du bör överlappa varje skarv med minst 15 centimeter. Om du använder takpapp med klister behöver du se till att klistret fäster ordentligt. Annars behöver du täta skarvarna med asfalt. Du behöver också spika skarvarna med pappspik så att de sitter säkert.
 3. Lägg sedan bärläkt och ströläkt utifrån de mått som du får utav leverantören av takplåten. Det är viktigt att läkten har exakt rätt avstånd så att plåten kan fästas säkert.
 4. Lägg därefter plåtskivor på läkten och skruva fast dessa med avsedd skruv. Se till att överlappa enligt instruktioner.
 5. Slutligen behöver du täta alla eventuella genomföringar och mot en eventuell skorsten. Det kan också vara nödvändigt att sätta bleck på taknocken och på sidorna så att inte vatten tränger in.

 

Fördelar med plåttak 

 • Ett plåttak är billigare att lägga än takpannor
 • Plåttak finns att hitta i flera olika utföranden och färger
 • Plåt är betydligt lättare än exempelvis tegelpannor vilket gör att denna takbeklädnad passar bra även då takstommen inte är så kraftfull.
 • Ett korrekt lagt plåttak håller tätt en lång tid framöver vilket gör att du får ett bra skydd mot regn och vind.

 

Nackdelar med plåttak

 • Kräver att taket har en lutning på minst 14 grader
 • Om man bygger i närheten av kusten kan man behöva använda sig av aluminium eller zinkplåt, vilket kostar lite mer då den salta havsvinden påskyndar korrosion.
 • Behöver underhåll med tiden genom att man lägger på rostskydd och målar taket.

 

Lägga plåttak på friggebod

Om du ska lägga plåttak själv är det viktigt att du har läst på ordentligt och att du följer de instruktioner som du får av din plåtleverantör. Bland annat behöver du tänka på att täcka in taket noggrant om det kommer regn, fram till dess att du har lagt takpapp på taket och fått detta helt tätt.

Är du minsta osäker på hur du ska lägga plåttak bör du istället anlita ett takföretag som har yrkesutbildade takläggare som kan hjälpa dig. Då kan du också vara säker på att arbetet utförs enligt branschregler och med godkänt material. 

 

Gör en offertförfrågan hos Takexperter

Hos Takexperter kan du finna allt du behöver veta då du ska lägga om ditt tak. Här finner du också en offerttjänst där du kan göra en offertförfrågan och få upp till fem offerter från kvalitetsgranskade takföretag i ditt närområde.

Det gör att om du vill få hjälp med att lägga plåttak på friggebod så får du får ett bra underlag så att du kan jämföra offerter för att hitta den leverantör som kan erbjuda bäst villkor och det bästa priset.

 

Kontrollerade takföretag

Samtliga företag som erbjuder offerter genom Takexperter är kontrollerade av oss så att de innehar F-skattesedel, god ekonomi samt arbetar enligt rådande branschregler. Det gör att du kan vara säker på att det är ett seriöst företag du anlitar då du accepterar en offert som du får genom Takexperter. Tjänsten är dessutom helt kostnadsfri samtidigt som du inte förbinder dig för något. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!