Så här ser arbetsprocessen ut för att lägga plåttak

Plåt är en mycket populär takbeklädnad som passar för alla typer av fastigheter tack vare att det finns många olika modeller att välja mellan. Här får du veta mer om hur arbetsprocessen är då en professionell takläggare ska hjälpa dig med att lägga plåttak på din fastighet.

Oavsett vilken typ av tak man har på sin fastighet så kommer det att krävas att taket byts ut med tiden. 

  • Ett tak har normalt en livslängd på mellan 25-50 år, eller mer, beroende på vilken typ av takbeklädnad taket har. 
  • Dock bör man alltid byta underlagspapp vart 25-30:e år så att man är säker på att taket håller tätt och då brukar de flesta också välja att byta takbeklädnad. 

Många väljer att lägga plåttak på sina hus, både de som tidigare har haft plåttak men också de som har äldre hus där hållfastheten på takbjälklaget inte längre klarar av tyngre takmaterial som exempelvis takpannor. När man ska lägga ett nytt plåttak bör man anlita ett professionellt takföretag som har utbildade plåtslagare som vet hur arbetet ska utföras på bästa sätt.

Vill du få in offerter för att lägga plåttak på din fastighet? Klicka här

 

Arbetsprocess när man ska lägga plåttak

Arbetsprocessen för att lägga ett nytt tak är i stort densamma oavsett vilket takbeklädnad man ska använda på taket. Till att börja med behöver takföretaget komma ut och titta på det gamla taket så att de kan se vilka förutsättningar som föreligger för takläggningen.

Enklast är att begära in offerter genom Takexperter så att takföretag kan boka in ett hembesök för inspektion av ditt gamla tak så att de sedan kan lämna offerter på arbetet. Efter att takföretagen har varit på hembesök vet du sedan exakt vad som behöver göras samtidigt som du också har erhållit upp till fem offerter så att du kan jämföra pris, lösning och villkor.

 

1. Rivning av det gamla taket

Efter att du har accepterat den offert som erbjuder dig de bästa villkoren så kommer takföretaget sedan att påbörja arbetet på angiven dag. Vanligast är att det gamla taket rivs bort så att takläggarna sedan kan lägga ett nytt tätskikt på undertaket i form av takpapp. Detta är ett viktigt moment eftersom taket ska skydda din fastighet mot väder och vind och så att det inte kommer in fukt i fastigheten. Det gamla taket slängs sedan i en container och forslas bort för återvinning, enligt de regler som gäller i kommunen.

 

2. Lägga plåttak på befintligt tak

Om ditt befintliga tak är i bra skick och saknar skador samtidigt som undertaket är tätt så går det att lägga ett nytt plåttak direkt på det befintliga plåttaket. Det innebär att du slipper kostnaderna för att riva bort det gamla taket och lägga nytt underlagspapp samtidigt som arbetet också går mycket fortare.

Innan du bestämmer dig för att lägga nytt plåttak på befintligt tak bör du rådfråga med en takläggare så att taket är i sådant skick så detta är möjligt. Annars kan du senare få problem med fukt som kan bidra till fuktskador inne i fastigheten som kan bli kostsamma att reparera, utöver att du behöver lägga om taket på nytt inom några år.

 

3. Lägga det nya plåttaket

Efter att det gamla taket är rivet så kontrollerar man takskivorna så att de inte har fått röta och behöver bytas ut. Därefter lägger man underlagspapp som ser till att taket blir helt tätt. 

  • Om man ska lägga bandplåt så läggs plåten direkt på underlagspappen. 
  • Om man istället ska lägga plåtskivor så sätter man först läkt på undertaket, eller på den gamla plåten om man ska lägga plåttak på befintligt tak. 

Därefter monteras skivorna och slutligen tätas alla anslutningsskarvar mot exempelvis skorstensplåten. 


4. Besiktning av taket

När arbetet är klart kan du tillsammans med takföretaget genomföra en besiktning så att du är 100 % nöjd med deras arbete.

 

Beställ kostnadsfria offerter då du ska lägga plåttak

Ska du lägga nytt plåttak bör du ta in offerter från flera företag så att du får ett bra underlag så att du kan jämföra offerter. Hos Takexperter kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan och erhålla upp till fem stycken offerter från kvalitetskontrollerade takföretag på din ort. 

Vi har redan kontrollerat företagen som erbjuder offerter genom vår offerttjänst. Det innebär att du kan vara trygg med att du anlitar ett seriöst takföretag då du accepterar en offert som du får genom oss på Takexperter. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!