Redaktör på Takexperter
Du kan lägga nytt plåttak på ett befintligt tak om takmaterialet består av ytpapp, shingel eller i vissa fall takplåt. Du kan inte lägga nytt plåttak på exempelvis takpannor. Genom att lägga plåttak på det befintliga taket kan du spara tid och kostnader.
Det är dock mycket viktigt att det befintliga taket har ett fungerande tätskikt och att taket i övrigt är i gott skick så att det inte uppstår problem med läckage eller fukt. Här har vi sammanställt den information som du behöver inför att du ska lägga plåttak på ditt befintliga tak.
Lägga plåttak på befintlig takbeklädnad
När du ska lägga ett plåttak på en befintlig takbeklädnad är det viktigt att först kontrollera takets skick. Ett nytt plåttak kan exempelvis inte ersätta ett tak som är slitet och där tätskiktet, den takpapp som ligger på underlagstaket, inte är tätt.
Därför måste du inspektera ditt tak noggrant så att det inte har skador så att det släpper igenom fukt. För att inspektera takets tätskikt kan du gå upp på vinden för att kontrollera att det inte finns fukt, vilket ofta visar sig genom svarta fläckar på reglar, råsponten eller isoleringen. Du kan också lukta dig till fukt då den avger en unken doft.
Är du minsta osäker bör du konsultera en takexpert som kan utföra en besiktning av ditt tak och lämna rekommendationer. Annars kan det leda till att det senare uppstår fuktskador som kan bli mycket kostsamma att reparera.
Fördelar
- Att lägga nytt plåttak på befintligt tak innebär att takläggningen går fortare och att det krävs mindre material vilket gör att kostnaden för takläggningen blir betydligt lägre
- Ett enkelt sätt att förnya sitt taks utseende med en minimal insats
Nackdelar
- Takets livslängd blir kortare än då man lägger nytt plåttak från grunden
- Man får inga garantier på takets tätskikt och begränsade garantier i övrigt
Vill du få offerter för ditt nya plåttak?
Takplåt på ytpapp
Det går alldeles utmärkt att lägga en takplåt direkt på ytpapp om ytpappen är helt och i gott skick. Vissa små skador går att reparera innan man lägger takplåten. Man behöver inte sätta läkt eller utföra något generellt förarbete.
Det kan dock vara bra att man utför en taktvätt och anti-algbehandling först så att man får bort föroreningar, mossa, lavar och alger så att dessa påväxter inte får växa fritt under plåttaket.
Takplåt på shingeltak
Har man ett shingeltak går det att lägga takplåt direkt på shingeltaket utan att använda sig av läkt. Förutsättningarna för att lägga plåt på shingel är densamma som vid ytpapp, att taket inte har skador och att tätskiktet är intakt. En taktvätt och anti-algbehandling rekommenderas innan man lägger ett nytt plåttak på det befintliga taket.
Takplåt på takpannor
Man kan inte lägga ett plåttak ovanpå ett tak med takpannor. Dock kan man i många fall använda sig av takets läkt då man lägger nytt plåttak, om måtten stämmer överens. Det innebär att man först avlägsnar alla takpannor, inspekterar läkten, så att den inte fått röta, och takets tätskikt så att det är helt tätt. Därefter monteras plåten direkt på den befintliga läkten.
Takplåt på plåttak
Har man ett plåttak går det i vissa fall att lägga ny takplåt direkt på det befintliga plåttaket. Det innebär vanligtvis att man sätter nya plåtskivor ovanpå de gamla. Det går även att lägga ny bandplåt på ett tak som tidigare har bandplåt.
Precis som för andra takbeklädnader behöver man först kontrollera att taket inte har skador eller att det finns rostskador. Detta behöver i så fall åtgärdas först. Det är också viktigt att takets tätskikt är helt tätt då det uppstår kondens under plåten som kan tränga in i fastigheten.
Oftast finns det små incitament till att lägga ny takplåt på ett befintligt plåttak då man kan genomföra en taktvätt och måla om plåttaket så att det får ett bra utseende. Det förlänger även livslängden på taket med flera år.
Man ska aldrig lägga nytt plåttak på ett befintligt tak som har uppnått sin fulla livslängd. Detta för att takets tätskikt oftast har en livslängd på 25 – 30 år. Det kan leda till att man redan inom några år behöver lägga om sitt tak på nytt igen eller i värsta fall att man får fuktskador som kan bli mycket dyrbart att reparera.
Guide - lägga plåttak på befintligt tak
- Börja med att inspektera ditt gamla tak så att takets ytskikt är i bra skick och inte har några skador. Kontrollera också att takets tätskikt är tätt, vilket enklast görs genom att man går upp på vinden och genomför en undersökning.
- När man ska lägga nytt plåttak på ett tak med ytpapp, shingel eller plåt bör man först genomföra en taktvätt och anti-algbehandling så att man får bort alla påväxter på taket. Detta så att inte mossa, alger och lavar får växa fritt under takplåten och där orsaka skador på tätskiktet.
- Begär in offerter från flera takföretag, exempelvis genom oss på Takexperter. Då kan du jämföra offerter så att du kan välja det företag som har den mest prisvärda lösningen.
- Efter att takläggningen är klar behöver man besiktiga taket så att man är helt nöjd med arbetet. Finns det brister ska dessa åtgärdas innan du betalar slutfakturan.
Få gratis offerter hos Takexperter
När du ska lägga ett nytt tak på din fastighet så finns det möjlighet att lägga det nya plåttaket på ett befintligt tak. Du bör dock alltid anlita en professionell takfirma för arbetet så att de kan kontrollera att det gamla taket uppfyller de krav som ställs på hållbarhet och täthet.
Hos oss på Takexperter så kan du göra en offertförfrågan och få upp till fem offerter från kontrollerade takföretag i ditt närområde. Att använda vår offerttjänst hos Takexperter är kostnadsfritt samtidigt som du inte förbinder dig för något.
Då vi redan har kontrollerat att de företag som erbjuder offerter genom Takexperter uppfyller de krav som ska ställas på ett professionellt takföretag så slipper du detta tidskrävande arbete. Istället kan du lägga din tid på att granska de offerter du fått för att hitta det företag som kan erbjuda dig den bästa lösningen, bästa villkoren och det bästa priset för din takläggning.
Frågor och svar
Kan man lägga plåttak på alla typer av tak?
Man kan lägga plåttak direkt på takmaterial som ytpapp, shingel och i viss mån takplåt. Det går inte att lägga plåttak direkt på takpannor däremot kan man använda samma läkt, om måtten stämmer med takplåten.
Går det att använda ROT-avdrag när man lägger plåttak?
Ja, man kan använda sig av ROT-avdrag då man lägger nytt plåttak. Man får göra ett skatteavdrag på motsvarande 30 % av arbetskostnaderna. För att kunna använda ROT-avdrag behöver man uppfylla de villkor som ställs av Skatteverket samtidigt som det företag som man anlitar ska ha F-skattesedel.
Hur lång livslängd har ett plåttak?
Ett plåttak har normalt en livslängd på cirka 40 – 60 år. Om man däremot lägger ett nytt plåttak på ett befintligt takmaterial så minskar livslängden, beroende på tätskiktet och det underliggande takmaterialets ålder.
Finns det risker med att lägga plåttak på befintligt tak?
Riskerna med att lägga ett plåttak på ett befintligt tak är att takets tätskikt inte är i bra skick eller har uppnått sin livslängd. En av riskerna är att man redan inom några år kan behöva lägga om sitt tak på nytt en annan att det kan uppstå fuktskador inne i fastigheten. Om man genomför en noggrann undersökning innan takläggningen, helst i samråd med en takexpert, så kan man upptäcka eventuella brister. Då kan dessa åtgärdas innan man lägger ett nytt plåttak ovanpå ett befintligt tak.
Några utvalda artiklar från Takexperter
För- och nackdelar med platt tak
Vill du lägga ett platt tak på ditt hus finns det en del saker som du bör tänka igenom då det finns både fördelar och nackdelar med ett platt tak. Här kan du få exempel och konkreta priser.
Läs vidareVår fullständiga guide för taklutning på uterum
När du ska bygga uterum behöver du välja ett tak som klarar av att uppfylla de krav som ställs på taklutning för uterum. Om du anlitar ett takföretag får du hjälp med att bygga ditt tak enligt gällande branschregler. Läs mer om taklutning för uterum här.
Läs vidareBehövs bygglov för att byta tak?
Normalt behöver du inte något bygglov då du ska göra en takomläggning med samma takmaterial som redan ligger på taket. Ska du däremot byta tak till en annan takbeklädnad eller bygga om ditt tak kan det krävas bygglov. Här kan du läsa mer om då bygglov behövs vid takbyte.
Läs vidareLägga plåttak på befintligt tak - så funkar det!
Om ditt gamla taks förutsättningar medger det så kan du lägga ett nytt plåttak på ett befintligt tak. Det innebär att du slipper riva bort det gamla taket och sedan sätta ny undertakspapp. Därmed kan du lägga taket snabbare och billigare. Läs vår guide att lägga plåttak på befintligt tak här.
Läs vidareAtt tänka på när du ska lägga plåttak på förråd
När man ska lägga nytt tak på sitt förråd brukar de flesta välja en billig och lätt takbeklädnad. Många väljer att lägga plåttak på förrådet eftersom utbudet av plåtskivor är stort. Här kan du läsa om vad du bör tänka på då du ska lägga tak på ditt förråd.
Läs vidareOlika typer av plåttak - Takexperter förklarar!
När du ska lägga ett nytt plåttak finns det flera olika plåttak att välja mellan. Vilken plåt som passar din fastighet bäst beror på vilket utseende du vill ha och din budget för takläggningen. Här kan du läsa mer om olika typer av takplåt och hitta exempel och priser.
Läs vidareAnslut ert företag
Få regelbundet förfrågningar efter era specifikationer och krav. Vi hjälper er utöka kundstocken och få ett bättre flyt i projekteringen.
Få upp till 5 offerter från granskade takläggare
Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!