Lägga plåttak på befintligt tak - Så funkar det!

Om ditt gamla taks förutsättningar medger det så kan du lägga ett nytt plåttak på ett befintligt tak. Det innebär att du slipper riva bort det gamla plåttaket och sedan sätta ny undertakspapp. Därmed kan du lägga ditt tak snabbare och billigare.

När man ska lägga nytt plåttak går det i vissa fall att lägga detta på ett befintligt tak vilket innebär att man sparar tid och sänker kostnaderna för takläggningen. För att kunna lägga taket på ett befintligt tak krävs det att det befintliga taket är i gott skick och att undertaket har en bra tätning.

När du ska lägga nytt plåttak bör du alltid ta in offerter från flera takföretag så att du kan jämföra priser och villkor. Hos oss på Takexperter finner du dels massor av information kring tak men också en offerttjänst där du kan göra en kostnadsfri offertförfrågan och få upp till fem offerter från lokala takföretag.

Klicka här om du få in upp till 5 offerter för din takomläggning!

 

Så här fungerar det att lägga plåttak på befintligt tak

 • Inspektera gamla taket
  När du ska lägga nytt plåttak på ett befintligt tak bör du alltid börja med att inspektera det gamla taket så att det inte har skador eller är utsatt för rostangrepp. 
 • Kontrollera fukt, kondens och röta
  Du bör även göra en inspektion invändigt på vinden för att kontrollera om det finns fukt, kondens eller röta. I de fall som det har kommit in fukt bör du byta ut takskivorna inifrån. Det är viktigt att du har ett tätt undertak så att inte kondens som bildas under plåten läcker in i fastigheten. 
 • Befintligt tak det går att lägga nytt tak på
  Du kan lägga ett nytt plåttak på ett tak som har en takbeläggning som består av takpapp eller plåt. 
 • Befintligt tak det inte går att lägga nytt tak på
  Du kan inte lägga plåttak på exempelvis takpannor, om du exempelvis vill byta takmaterial.

 

Lägga plåttak på plåttak

Efter att det gamla plåttaket är granskat och eventuella skador och ett otätt undertak är åtgärdat kan man sedan lägga den nya läkten direkt på det gamla plåttaket. Man bör också kontrollera att den gamla plåten är väl förankrad så att inte en kraftig storm tar med sig både det nya och den gamla plåten. Därefter lägger man på det nya plåttaket ovanpå läkten. 

Det är viktigt att man kontrollerar så att det nya plåttaket sluter tätt och är ordentligt monterat så att inte vind och väder ställer till med problem. När man lägger nytt plåttak på ett befintligt tak kan man bli tvungen att korrigera lutningen av taket. 

 

När bör man inte lägga nytt plåttak på befintligt tak?

Du bör inte lägga ny takplåt på ett tak som är trasigt och där skarvarna är utsatt för rostangrepp så att vatten och fukt kan tränga igenom. Du bör inte heller lägga ett nytt tak på ett befintligt tak om inte underlagspappen är helt tät. Det kan bildas kondensvatten under det yttersta plåttaket som kan tränga igenom ett trasigt tak och sedan vidare in i fastigheten. Därför är det viktigt att man alltid noggrant inspekterar det befintliga taket innan man lägger ett nytt. 

Vill man vara på den säkra sidan är det bättre att riva bort det gamla taket och lägga nytt underlagspapp och sedan lägga ett nytt plåttak.

 

Få gratis offerter hos Takexperter

När du ska lägga ett nytt tak på din fastighet så finns det möjlighet att lägga det nya plåttaket på ett befintligt tak. Du bör dock alltid anlita en professionell takfirma för arbetet så att de kan kontrollera att det gamla taket uppfyller de krav som ställs på hållbarhet och täthet.

Hos oss på Takexperter så kan du göra en offertförfrågan och få upp till fem offerter från kontrollerade takföretag i ditt närområde. Att använda vår offerttjänst hos Takexperter är kostnadsfritt samtidigt som du inte förbinder dig för något.

 

Då vi redan har kontrollerat att de företag som erbjuder offerter genom Takexperter uppfyller de krav som ska ställas på ett professionellt takföretag så slipper du detta tidskrävande arbete. Istället kan du lägga din tid på att granska de offerter du fått för att hitta det företag som kan erbjuda dig den bästa lösningen, bästa villkoren och det bästa priset för din takläggning. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!