Vilken typ av ställning ska användas vid takläggning?

När du ska genomföra en takläggning på din fastighet kan det vara nödvändigt med en ställning för takbytet. En ställning bidrar till att takläggarna har en plattform för att förvara takmaterial men också så att de kan utföra arbetet på ett säkert och effektivt sätt.

Vid arbeten på tak är det viktigt med hög taksäkerhet så att arbetet kan utföras säkert, effektivt och med högsta kvalitet. Vid arbeten på höga fastigheter eller då taket har en kraftig lutning så kan det krävas ställning för att takbytet ska kunna utföras säkert.

 

Ställning för takläggning

Det finns olika typer av ställningar som kan användas i samband med takläggning som exempelvis en fasadställning som står på marken och som förankras hela vägen upp till taket i fasaden. En fasadställning är vanligt att använda då takarbeten ska utföras i samband med att fasaden renoveras. Det finns också en så kallad takställning som förankras i både fasaden och i taket. Denna ställning kan användas då enbart arbetet ska utföras på taket. För plåtarbeten på exempelvis skorstenar kan det också krävas att det finns ställning som monteras på taket runt skorstenen. Detta så att plåtslagaren dels når upp längs med hela skorstenen men också så att arbetet kan utföras säkert.

 

Därför används ställning vid takläggning

En ställning för att genomföra ett takbyte används så att de personer som arbetar med takläggningen har utrymme för att kunna hantera material, en stabil plattform att stå på och som fallskydd. En ställning är nödvändig då taket har en lutning som innebär att det inte går att använda som upplag för takmaterialet. Det finns olika hållfasthetskrav för ställningen för olika typer av takarbeten. En ställning ska klara av tyngden av dels det material som ska förvaras på ställningen och dels vikten för de som arbetar på ställningen. Utöver det så ska det också finnas en god marginal så att ställningen även klarar av tyngden då någon faller mot ställningen.

 

Vem ansvarar för att det finns ställning

Det är takföretag som gör en riskbedömning inför takläggningen så att takläggarna kan arbeta säkert men också utföra ett bra arbete. Sedan är det totalentreprenören eller beställaren, fastighetsägaren, som beställer och betalar för ställning. Om du anlitar ett takföretag så granskar de förutsättningarna redan i samband med att de inspekterar taket inför att de ska lämna offert för takläggningen. Om takföretaget kommer fram till att det krävs en ställning så kommer detta finnas med på offerten från takföretaget.

 

Få offerter kostnadsfritt genom Takexperter

Webbsajten Takexperter vänder sig till privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar över hela Sverige. Här kan du hitta all information du behöver inför att du ska göra en takläggning. Takexperter har också en offerttjänst där du kan göra en offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade takföretag i ditt närområde. Det innebär att du får ett bra underlag så att du kan jämföra offerter för att hitta det takföretag som kan erbjuda dig de bästa villkoren och det lägsta priset. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!