Redaktör på Takexperter
Vad är plåttak och vilka olika typer av plåttak finns idag?
Plåt har använts som takbeklädnad sedan 1500-talet, då främst på mer exklusiva byggnader som kyrkor, slott och herrgårdar. Det var först under början på 1900-talet som plåttak även blev vanligt att använda på privata fastigheter. Än idag är takplåt en populär takbeklädnad vilket till stor del beror på dess goda egenskaper och att plåttak passar på de flesta fastigheter.
Vilka egenskaper har takplåt?
- Plåttak kan läggas på alla fastigheter som har en taklutning på minst 6 grader. För takpannor gäller en taklutning på minst 14 grader för att få tätt.
- Tak som har plåt har en lång livslängd, minst 30 år och upp emot 100 år, beroende på vilken av de olika typer av plåttak man väljer.
- Ett plåttak har en relativt glansig yta vilket gör att snö enkelt glider av på vintern. Det innebär att det inte bildas stora snömassor som kan bidra till att det samlas fukt som i sin tur leder till rostangrepp.
- Genom att utföra löpande underhåll som exempelvis att genomföra målning av plåttak eller laga sitt plåttak kan man förlänga livslängden på sitt tak med många år.
- Det finns flera olika typer av plåttak i flera prisklasser. Om man väljer en standardplåt så kan man byta sitt plåttak till ett lägre pris än för andra takbeklädnader.
- Plåttak finns i skivor men även som bandplåt. Att lägga ett plåttak med bandtäckning ger ditt tak ett exklusivt utseende.
Olika typer av plåttak
Ofta är det plåts egenskaper och priset som är avgörande då man ska välja takplåt för sitt tak. Genom att kunna välja mellan olika typer av plåttak kan man hitta den takplåt som passar ens fastighet bäst.
Stålplåt
Vanlig stålplåt passar för de flesta fastigheter. Plåten har en låg vikt, jämfört med exempelvis takpannor, vilket gör att denna takbeklädnad fungerar utmärkt på tak som inte klarar av tyngden från exempelvis takpannor. Plåten är lackad vilket gör att den har ett bra skydd mot rost men kräver efter cirka 15-20 år löpande underhåll så att inte skador eller rost släpper igenom fukt. Stålplåt är den billigaste av de olika typerna av plåttak och kostar ungefär hälften så mycket jämfört med tegelpannor.
Zinkplåt
Om man vill få ett snyggt utseende på sitt tak kan man välja att montera zinkplåt. Zinkplåt har en legering som består av titan eller koppar vilket gör att den har ett bra skydd mot rost. Zinkplåt väger mer än vanlig stålplåt vilket gör att det krävs ett hållfast undertak.
Aluminium
Aluminium är precis som stålplåt billigare och lättare än zinkplåt och kopparplåt. Aluminium är ett bra alternativ då takets utsätt för saltvatten och föroreningar då det inte rostar. Aluminiumplåt kräver normalt inget underhåll.
Kopparplåt
Vill man lägga ett mer exklusivt tak som bara blir snyggare med åren kan man välja kopparplåt. Kopparplåt är dyrare än andra plåttak med ger i gengäld fastigheten ett vackert utseende som bidrar till att höja värdet på fastigheten.
Hitta takföretag på din ort hos oss på Takexperter
Hos Takexperter kan privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar hitta all information som behövs inför att man ska genomföra ett takbyte. Här kan du bland annat läsa om olika typer av plåttak, guider, tips och råd.
Genom Takexperter kan du också göra en offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade takföretag i ditt närområde. Det gör att du slipper att utföra tidskrävande kontroller själv och istället kan fokusera på att jämföra offerter för att hitta det företag som har de bästa villkoren och priserna.
Fler artiklar om plåttak från oss på Takexperter
Målning av plåttak
Läs vidare här!Så här ser arbetsprocessen ut för att lägga plåttak
Läs vidare här!Laga ditt plåttak
Läs vidare här!Vilket plåttak passar mitt hus bäst?
Läs vidare här!Anlita takläggare för omläggning av plåttak (regler, tillvägagångssätt och hantverkare)
Läs vidare här!Vad kostar plåttak?
Läs vidare här!Vår guide till plåttak på friggebod
Läs vidare här!Lägga plåttak på befintligt tak - så funkar det!
Läs vidare här!Att tänka på när du ska lägga plåttak på förråd
Läs vidare här!Olika typer av plåttak - Takexperter förklarar!
Läs vidare här!Ansök om att ansluta din takfirma till Takexperter
Få upp till 5 offerter från granskade takläggare
Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!