Redaktör på Takexperter
Om du ska lägga om taket med samma takbeklädnad som fanns där tidigare krävs inte bygglov. Ska du däremot lägga ny takbeklädnad, ändra takets färg eller bygga om taket krävs det vanligtvis bygglov då du förändrar takets utseende och därmed husets karaktär.
Är du osäker bör du konsultera en takexpert eller kontakta byggnadsnämnden i din kommun för mer information om vad som gäller vid ditt takbyte.
När krävs det bygglov för att byta tak?
I vår tabell nedan kan se vilka takarbeten som kräver eller inte kräver bygglov. Det finns dock flera undantag, vilket du kan läsa mer om nedan, vilket gör att det kan vara svårt att bestämt veta då det krävs bygglov.
Arbete som ska utföras | Bygglov |
---|---|
Lägga om taket | Nej |
Byte av takbeklädnad | Ja |
Byta färg på taket | Ja |
Ombyggnad av taket | Ja |
Montera solceller på taket | Nej |
Ändra taklutning | Ja |
Installera taksäkerhet | Nej |
Installera takfönster | Ja |
Undantag vid bygglov
Det finns flera faktorer som påverkar om det krävs bygglov eller bygganmälan då man ska förändra sitt tak. Bland annat har kommuner runt om i landet olika regler och bestämmelser då det kommer till bygglov. En förändring på taket kan kräva bygglov i en kommun medan det endast räcker med bygganmälan i en annan, eller i vissa fall ingen anmälan alls.
Andra faktorer som påverkar om det krävs bygglov är om huset ligger beläget i glesbygd eller i ett tätbebyggt område med detaljplan, är kulturmärkt eller ligger i ett skyddsvärt område.
Byte av takbeklädnad eller färg på taket
Ska man byta takbeklädnad eller färg på sitt tak krävs det vanligtvis bygglov om huset ligger i ett område som har detaljplan, är kulturmärkt eller om området är klassat som skyddsvärt.
Om den nya takbeklädnaden eller färgen på taket bidrar till en marginell förändring av husets utseende kan det i vissa fall vara bygglovsbefriat. Som exempelvis då man ska byta från röda takpannor till tegelfärgade lertegelpannor där förändringen av takets utseende är mycket liten.
Utanför tätbebyggt område krävs det vanligtvis inte bygglov att ändra takbeklädnad eller färg på taket. Dock bör man alltid kontrollera med byggnadsnämnden i sin kommun.
Montering av solceller
Sedan den 1 augusti år 2018 krävs det inte längre bygglov då man ska montera solceller på sitt tak. Kravet är att solcellspanelerna ska följa takets utformning. Om man ska installera en ställning för att få bättre lutning på sina solceller krävs vanligtvis bygglov i detaljplanerade områden, då man förändrar takets utformning.
Andra faktorer som kan påverka kravet på bygglov är om man ska installera solceller på ett kulturmärkt hus, huset ligger i ett skyddsvärt område eller om detaljplanen säger att det krävs bygglov.
Om man ska montera takmaterial med integrerade solceller krävs det vanligtvis bygglov.
Installation av takfönster
Normalt krävs det bygglov då man ska montera ett takfönster på sitt tak. Exempelvis då man ska installera takfönster på en fastighet som ligger i ett detaljplanerat område eller om installationen kräver ombyggnad av taket, som då man uppför en takkupa.
Undantag finns för fönster som har en storlek som är maximalt 50 x 50 centimeter, som får installeras utan bygglov så länge dessa följer takets utformning.
Vart ansöker man om bygglov för att byta tak?
Det är hos din kommuns byggnadsnämnd som du ska lämna in en ansökan om byggnadslov. Det är även dit du kan vända dig om du har några frågor eller om du är osäker på om det krävs bygglov.
Ansökan ska vara skriftlig och du ska även bifoga nödvändiga dokument som bland annat ritningar så att nämnden har ett underlag att fatta beslut på.
- Planritning
- Fasadritning
- Sektionsritning – Vid ombyggnad av taket
- Konstruktionsritning – vid ombyggnad av taket
- Kontrollplan
- Bilder – bilder som visar eventuellt nytt takmaterial och kulörer
Handläggningstid och kostnad
Handläggningstiden för ett bygglov är maximalt 10 veckor men kan förlängas om ansökan inte är komplett. Innan man har fått bygglov får inte arbetet påbörjas. Efter att man fått bygglov måste arbetet påbörjas senast inom två år och vara slutfört inom 5 år.
Kostnaden för att ansöka om bygglov för att byta tak ligger på mellan 10 000 – 18 750 kronor.
Få hjälp med ansökan om bygglov
Om du anlitar ett takföretag genom oss på Takexperter kan du få professionell konsultation och hjälp med att projektera för ditt takbyte av kunniga takläggare. Det innebär bland annat att du får hjälp med att ta fram den dokumentation och de ritningar som krävs för ansökan.
Det gör att du dels minimerar risken för att det finns fel i bygglovsansökan men också att du får sakkunnig hjälp kring ditt taks bärighet, beklädnad och utförande.
Få upp till 5 offerter från granskade takläggare
Få upp till fem offerter kostnadsfritt då du ska byta tak
Hos Takexperter kan du finna all information du behöver då du planerar att byta tak eller ska göra förändringar på ditt tak. Här finns också en offerttjänst där du kostnadsfritt kan göra en offertförfrågan och få upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade takföretag i ditt närområde. Det gör att du enkelt kan jämföra offerter för att finna det takföretag som kan erbjuda dig de bästa villkoren och det mest förmånliga priset.
Kvalitetsgranskade takföretag
Eftersom vi på Takexperter redan har granskat alla takföretag som lämnar offerter genom vår offerttjänst så slipper du själv utföra dessa tidskrävande kontroller. Vi har bland annat kontrollerat att företagen innehar F-skattesedel, har kvalificerad personal och att de har goda recensioner från tidigare kunder. Vi kontrollerar också att företagen har en ordnad ekonomi så att du kan vara trygg med att det är ett seriöst företag du anlitar.
Frågor och svar
Krävs bygglov för att bygga ett tak över altanen?
Ja, om man ska sätta tak över sin altan så krävs det bygglov.
Vem ansöker om bygglov?
Byggherren, vilket oftast är fastighetsägaren, är den som ansvarar för att ansöka om bygglov då man ska göra förändringar på sin fastighet. Om man anlitat ett takföretag för att utföra arbetet kan man överlåta rollen som byggherre till takföretaget.
Får man avgiften tillbaka om man inte får bygglov?
Nej, den avgift som man betalar är för det arbete som läggs ned för att behandla en ansökan betalas inte tillbaka om man blir nekad bygglov.
Hur länge gäller ett bygglov?
Ett bygglov gäller generellt i 5 år. Arbetet måste påbörjas senast inom två år från det att man fick sitt bygglov beviljat. Arbetet ska vara slutfört senast 5 år efter att bygglovet blev klart.
Kan jag börja bygga innan jag fått bygglov?
Nej, om du börjar bygga innan du fått bygglov så räknas det som svartbygge. Det kan leda till att du får betala böter och dessutom behöver riva de förändringar som du utfört.
Några utvalda artiklar från Takexperter
För- och nackdelar med platt tak
Vill du lägga ett platt tak på ditt hus finns det en del saker som du bör tänka igenom då det finns både fördelar och nackdelar med ett platt tak. Här kan du få exempel och konkreta priser.
Läs vidareVår fullständiga guide för taklutning på uterum
När du ska bygga uterum behöver du välja ett tak som klarar av att uppfylla de krav som ställs på taklutning för uterum. Om du anlitar ett takföretag får du hjälp med att bygga ditt tak enligt gällande branschregler. Läs mer om taklutning för uterum här.
Läs vidareBehövs bygglov för att byta tak?
Normalt behöver du inte något bygglov då du ska göra en takomläggning med samma takmaterial som redan ligger på taket. Ska du däremot byta tak till en annan takbeklädnad eller bygga om ditt tak kan det krävas bygglov. Här kan du läsa mer om då bygglov behövs vid takbyte.
Läs vidareLägga plåttak på befintligt tak - så funkar det!
Om ditt gamla taks förutsättningar medger det så kan du lägga ett nytt plåttak på ett befintligt tak. Det innebär att du slipper riva bort det gamla taket och sedan sätta ny undertakspapp. Därmed kan du lägga taket snabbare och billigare. Läs vår guide att lägga plåttak på befintligt tak här.
Läs vidareAtt tänka på när du ska lägga plåttak på förråd
När man ska lägga nytt tak på sitt förråd brukar de flesta välja en billig och lätt takbeklädnad. Många väljer att lägga plåttak på förrådet eftersom utbudet av plåtskivor är stort. Här kan du läsa om vad du bör tänka på då du ska lägga tak på ditt förråd.
Läs vidareOlika typer av plåttak - Takexperter förklarar!
När du ska lägga ett nytt plåttak finns det flera olika plåttak att välja mellan. Vilken plåt som passar din fastighet bäst beror på vilket utseende du vill ha och din budget för takläggningen. Här kan du läsa mer om olika typer av takplåt och hitta exempel och priser.
Läs vidareAnslut ert företag
Få regelbundet förfrågningar efter era specifikationer och krav. Vi hjälper er utöka kundstocken och få ett bättre flyt i projekteringen.
Få upp till 5 offerter från granskade takläggare
Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!