Behövs bygglov för att byta tak?

Normalt behöver du inte något bygglov då du ska göra en takomläggning med samma takmaterial som redan ligger på taket. Ska du däremot byta tak till en annan takbeklädnad eller bygga om ditt tak kan det krävas bygglov. Här kan du läsa mer om då bygglov behövs vid takbyte.

Är det dags att byta tak eller är du i behov av att bygga om ditt tak så kan det vara bra att känna till vad som gäller då det kommer till bygglov. Om du ska göra en takomläggning som innebär att du byter ut ditt befintliga tak mot ett nytt tak i samma material och färg så krävs det inget bygglov. 

Så länge som du inte förändrar ditt hus utseende behöver du inget tillstånd för att byta tak. Ska du däremot förändra takets utseende behöver du i de flesta fall ansöka om bygglov innan du påbörjar projektet. 


Du bör inför ditt takbyte konsultera ett professionellt takföretag eller kontakta kommunens byggnadsnämnd för att erhålla mer information om vad som gäller för ditt takprojekt.

 

När det krävs bygglov för att byta tak

  • Inget bygglov krävs
    Som tidigare nämnts så krävs inga tillstånd, bygglov eller någon bygganmälan om du endast ska lägga om taket med samma typ av takbeklädnad. 
  • Bygglov krävs
    Om du däremot ska byta takbeklädnad från exempelvis takpannor till ett plåttak så har du förändrat din fastighets utseende, även om det går att montera takplåt som är snarlik takpannor. Då kan det krävas bygglov om ditt hus är placerat i ett detaljplanerat bostadsområde eller om det är kulturmärkt. 
  • Anmälan till byggnadsnämnden
    I vissa fall kan det räcka med att du gör en bygganmälan till kommunens byggnadsnämnd. 

Innan du har beviljats bygglov får du inte byta ut takbeklädnaden mot ett annat.

 

Bygglov vid ombyggnation av tak

Ska du bygga om taket, exempelvis från ett sadeltak till ett platt tak, så är det ett ingrepp som förändrar din fastighet. Då behöver du ta fram nya byggritningar för ditt tak och därefter ansöka om ett bygglov.

Om du anlitar ett takföretag genom oss på Takexperter kan du få professionell konsultation och hjälp med att projektera för ditt takbyte av kunniga takläggare. Det gör att du dels minimerar risken för att det finns fel i bygglovsansökan men också att du får sakkunnig hjälp kring ditt taks bärighet, beklädnad och utförande.

 

Vart ansöker man om bygglov då man ska byta tak?

Det är hos din kommuns byggnadsnämnd som du ska lämna in en ansökan om byggnadslov. Ansökan ska vara skriftlig och du ska även bifoga nödvändiga dokument som bland annat ritningar så att nämnden har ett underlag att fatta beslut på. 

Handläggningstiden kan variera från några veckor till några månader, beroende på vilken kommun din fastighet ligger belägen. Därmed är det viktigt att du är ute i god tid med din ansökan men även ser till att den är komplett så ärendet inte fördröjs och därmed även ditt takprojekt. 

Om du är osäker på om det krävs bygglov eller inte kan du få ett förhandsbesked från kommunens byggnadsnämnd.

 

Få upp till fem offerter kostnadsfritt då du ska byta tak

Hos Takexperter kan du finna all information du behöver då du planerar att byta tak eller ska göra förändringar på ditt tak. Här finns också en offerttjänst där du kostnadsfritt kan göra en offertförfrågan och få upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade takföretag i ditt närområde. Det gör att du enkelt kan jämföra offerter för att finna det takföretag som kan erbjuda dig de bästa villkoren och det mest förmånliga priset. 

Kvalitetsgranskade takföretag

Eftersom vi på Takexperter redan har granskat alla takföretag som lämnar offerter genom vår offerttjänst så slipper du själv utföra dessa tidskrävande kontroller. Vi har bland annat kontrollerat att företagen innehar F-skattesedel, har kvalificerad personal och att de har goda recensioner från tidigare kunder. Vi kontrollerar också att företagen har en ordnad ekonomi så att du kan vara trygg med att det är ett seriöst företag du anlitar.

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!