Redaktör på Takexperter
Om du bygger ett fristående uterum blir valmöjligheter oftast fler då du kan välja både den typ av tak, taklutning och takbeklädnad som passar dig bäst.
Guide om taklutning för uterum
När du ska bygga nytt tak finns det en del saker som du behöver tänka igenom som bland annat takets utformning men även taklutningen. Taklutningen på ett tak påverkar dels vilken takbeklädnad du kan använda med även takets egenskaper.
När man pratar om taklutning så kan dessa delas in i tre grupper, flackt tak, låglutande tak och brant tak. Vilken taklutning som lämpar sig bäst för uterum beror på hur uterummet ska användas och vilken takbeklädnad du vill ha på taket. Se vår tabell nedan vilka krav som ställs på taklutningen för olika takbeklädnader.
Taklutningar och minsta lutning för takbeklädnad
Takbeklädnad | Lutningsförhållande / vinkel |
---|---|
Lertegelpannor - ofalsade | 1:2,5 / 22 ° |
Lertegelpannor - handslaget | 1:2 / 27 ° |
Lertegelpannor - falsade | 1:4 / 14 ° |
Betongpannor - falsade | 1:4 / 14 ° |
Bandplåt - dubbelfalsad | 1:10 / 5,7 ° |
Bandplåt - enkelfalsad | 1:4 / 14 ° |
Profilerad plåt | 1:4 / 14 ° |
Ytpapp - tvålagstäckning | 1: > 20 / < 3 ° |
Välja taklutning i olika snözoner
När du bestämmer taklutning behöver du också beräkna takets hållfasthet med hänsyn tagen till exempelvis den belastning som snölasten utgör. Det finns 8 stycken snözoner i Sverige enligt Boverket. För ett tak på ett uterum är kravet att taket ska klara av en snömängd på 250 kilo per kvm.
- Taklutning på < 15 grader medför hög snöbelastning
- Taklutning på 15 – 30 grader innebär större risk för ökad snöansamling
- Taklutning på 30 – 60 grader innebär mindre risk för snöansamling
- Taklutning på > 60 grader har obefintlig snöbelastning
Har du en låg eller flack taklutning kan det krävas att du behöver skotta ditt tak regelbundet, beroende på i vilken snözon fastigheten ligger belägen i. Med ett brantare tak kommer snön att enklare glida av taket med egen kraft.
Välja takbeklädnad
Vilken takbeklädnad du ska välja för ditt uterum beror till stor del på vilken lutning taket har och hur uterummet ska användas. Om uterummet inte används året om eller ska ha uppvärmning kan du välja en enkel takbeklädnad som ytpapp.
Ska du däremot ha värme i uterummet bör du istället välja en takbeklädnad som isolerar taket och inte släpper ut värmen, som exempelvis takpannor eller takplåt.
Behöver du hjälp med ditt uterum?
Typ av tak på uterum
När du ska sätta tak på ditt uterum kan du välja samma typ av tak som finns på bostadshuset. Har du exempelvis ett sadeltak kan det vara snyggt att även sätta ett sadeltak på uterummet. Fördelen med ett sadeltak är att du får mer utrymme.
Det är också vanligt att man väljer pulpettak som börjar strax under husets befintliga tak och sträcker sig ut över uterummet. För pulpettak brukar man ha en taklutning på mellan 3 – 10 grader, vilket begränsar alternativen för takbeklädnaden. Om du väljer en taklutning på minst 6 grader kan du välja mellan takmaterial som ytpapp och plåttak.
Anlita ett takföretag för din takläggning
Det finns flera saker som du behöver planera då du ska bygga ett tak som bland annat att takkonstruktionen klarar av de påfrestningar det utsätts för, taklutningen och val av takmaterial. Det är också viktigt att arbetet utförs korrekt och med godkänt material så att taket blir helt tätt och uppfyller de krav som du har på sitt tak.
Tryggast är att anlita ett professionellt takföretag, exempelvis genom oss på Takexperter, så att du får hjälp med att planera ditt tak och råd kring taklutning och takbeklädnad. Då kan du även få konsultation vid framtagande av de ritningar som krävs då du ska ansöka om bygglov för ditt tak.
När du anlitar en takfirma kan du också använda ROT-avdrag vilket gör att ditt takprojekt inte behöver bli så kostsamt.
Här kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan och få upp till fem stycken offerter från granskade takföretag i ditt närområde. Det betyder att du slipper den tidskrävande processen att kontrollera företagen själv, då vi redan granskat de företag som lämnar offerter genom Takexperter. Istället kan du fokusera på att jämföra offerter så att du kan välja det företag som kan erbjuda dig den mest förmånliga lösningen!
Några utvalda artiklar från Takexperter
För- och nackdelar med platt tak
Vill du lägga ett platt tak på ditt hus finns det en del saker som du bör tänka igenom då det finns både fördelar och nackdelar med ett platt tak. Här kan du få exempel och konkreta priser.
Läs vidareVår fullständiga guide för taklutning på uterum
När du ska bygga uterum behöver du välja ett tak som klarar av att uppfylla de krav som ställs på taklutning för uterum. Om du anlitar ett takföretag får du hjälp med att bygga ditt tak enligt gällande branschregler. Läs mer om taklutning för uterum här.
Läs vidareBehövs bygglov för att byta tak?
Normalt behöver du inte något bygglov då du ska göra en takomläggning med samma takmaterial som redan ligger på taket. Ska du däremot byta tak till en annan takbeklädnad eller bygga om ditt tak kan det krävas bygglov. Här kan du läsa mer om då bygglov behövs vid takbyte.
Läs vidareLägga plåttak på befintligt tak - så funkar det!
Om ditt gamla taks förutsättningar medger det så kan du lägga ett nytt plåttak på ett befintligt tak. Det innebär att du slipper riva bort det gamla taket och sedan sätta ny undertakspapp. Därmed kan du lägga taket snabbare och billigare. Läs vår guide att lägga plåttak på befintligt tak här.
Läs vidareAtt tänka på när du ska lägga plåttak på förråd
När man ska lägga nytt tak på sitt förråd brukar de flesta välja en billig och lätt takbeklädnad. Många väljer att lägga plåttak på förrådet eftersom utbudet av plåtskivor är stort. Här kan du läsa om vad du bör tänka på då du ska lägga tak på ditt förråd.
Läs vidareOlika typer av plåttak - Takexperter förklarar!
När du ska lägga ett nytt plåttak finns det flera olika plåttak att välja mellan. Vilken plåt som passar din fastighet bäst beror på vilket utseende du vill ha och din budget för takläggningen. Här kan du läsa mer om olika typer av takplåt och hitta exempel och priser.
Läs vidareFå upp till 5 offerter från granskade takläggare
Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!