Redaktör på Takexperter
Vanliga misstag som sker i samband med takbyte
Att byta tak är ett kostsamt projekt och därför bör man inte chansa med takbytet. Ett felaktigt lagt tak kan leda till dyrbara reparationer, att taket behöver läggas om igen redan efter några år eller till ohälsa hos de boende. Därför bör man aldrig byta tak själv på ett bostadshus om man inte har den kunskap som krävs för att utföra arbetet korrekt och enligt gällande branschregler.
De 5 vanligaste misstagen vid byte av tak
1. Undertakets konstruktion och isolering
När man lägger nytt undertak, behöver reparera undertaket eller ta hänsyn till undertakets isolering är det viktigt att arbetet utförs rätt. Detta för att undertaket ska klara av att bära upp takbeklädnaden, vilket är framför allt viktigt om man exempelvis har takpannor som väger mycket.
Det är också viktigt att undertaket är rätt konstruerat då det ibland kan krävas en luftspalt eller ångspärr och i vissa fall inte, beroende på vilket typ av isolering man har.
2. Tätskikt och underlagspapp
Ett vanligt misstag, för att spara tid och arbete, är att inte byta ut hela tätskiktet på taket eller att lägga ett nytt tätskikt ovanpå det gamla. Det innebär att man inte får möjlighet att inspektera undertakets skick samtidigt som man riskerar att stänga inne fukt. Inför ett takbyte ska man alltid ta bort gammalt underlagspapp och tätskikt så att man kan lägga ett nytt tätskikt med godkänt material för maximal hållfasthet och livslängd.
3. Val av material och takbeklädnad
Det är viktigt att man väljer rätt takbeklädnad för sitt tak. På vissa tak som har en svag lutning kan inte alla takbeklädnader användas medan på andra tak som har kraftig lutning så är vissa takbeklädnader mer lämpade än andra. Ska man exempelvis lägga nya tegelpannor är det viktigt att tegelpannorna kommer från samma serie så att de inte finns färgskiftningar.
Vid arbete med plåttak finns det olika sorters plåt att välja mellan. Om man exempelvis har ett hus som ligger vid havskusten eller som är extra utsatt för föroreningar, väder och vind kan det krävas rostfri plåt. Om man ska lägga ett plåttak med bandtäckning bör arbetet utföras av en professionell plåtslagare som har den hantverksskicklighet som krävs. Detta så att taket blir helt tätt, får maximal livslängd och ett perfekt utseende.
4. Utföra takbyte själv eller anlita lekman
Ett vanligt misstag som många gör då de ska genomföra ett takbyte är att byta tak själv eller anlita en allround-hantverkare som inte är en utbildad och erfaren takläggare. Syftet med detta är för att spara pengar. Dock så är risken mycket stor att arbetet inte blir fackmannamässigt utfört, att rätt material används eller att man missar något moment. Detta kan leda till att taket snabbt börja läcka, att det inte klarar av att stå emot väder eller vind eller att utseendet på taket inte blir 100 % perfekt.
När man anlitar professionella takläggare kan man vara trygg med att arbetet utförs enligt gällande branschregler och med godkänt material. Dessutom går arbetet med att byta tak betydligt snabbare, utan avkall på kvalitén. Slutligen får man garantier på utfört arbete så att man kan vara trygg med sitt nya tak även efter att det är lagt.
5. Anlita ett takföretag som inte är kontrollerat
Det finns massor av takföretag på marknaden som påstår sig vara proffs på takläggning men som vid en granskning inte uppfyller alla de krav som ska ställas på ett seriöst takföretag. Genom att ta in offerter från exempelvis Takexperter, där samtliga takföretag är kvalitetsgranskade, så kan man vara trygg med att arbetet utförs med högsta kvalitet.
Få kostnadsfria offerter hos Takexperter
Hos Takexperter kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade takföretag på din ort. Det gör att du snabbt kan jämföra offerter för att hitta det företag som kan erbjuda dig den mest prisvärda lösningen.
Läs fler prisguider på Takexperter
Vad kostar en taktvätt?
Läs vidare härVår stora guide om betongpannor (pris, för-och nackdelar, tips)
Läs vidare härVår stora guide om lertegelpannor (pris, för- och nackdelar, tips)
Läs vidare härVår stora guide om ytpapp (pris, för-och nackdelar, tips)
Läs vidare härAllt du behöver veta om snörasskydd (pris, tips, tillvägagångssätt)
Läs vidare härVad kostar plåttak?
Läs vidare härVad kostar det att lägga plåttak?
Läs vidare härFå upp till 5 offerter från granskade takläggare
Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!