Vilka typer av utbildningar finns det för takläggare?

Att utbilda sig till takläggare kräver både praktisk och teoretisk utbildning. Som beställare är det viktigt att du anlitar utbildade och professionella takläggare för att utföra din takomläggning på ett säkert sätt med ett perfekt resultat. Läs men om utbildningar för takläggare här.

För den som vill arbeta med takläggning så finns det olika utbildningar som man kan genomgå beroende på vilken ålder man är i och vilken typ av takläggare man vill verka som. Att arbeta som takläggare är ett populärt yrke som dels är omväxlande men också kräver en del ansvar.

 

Utbildningar för takläggare

För att utbilda sig till takläggare kan man välja mellan två gymnasiala utbildningar. För den som vill arbeta med takläggning som består av takpannor, takpapp eller plåtskivor så kan man välja gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram med inriktning mot husbyggnad. Vill man istället arbeta med plåttak kan man välja gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram med inriktning mot plåtslageri.

 

För äldre personer som vill omskola sig så finns det utbildningar att genomgå hos Komvux eller så kan man välja privata utbildningar. Man kan också bli anställd utav ett takföretag och genomgå utbildning som lärling. Lärlingstiden är 3 300 timmar vilket består av praktik men också teoretisk utbildning.

 

Att arbeta som takläggare

Genom att fullfölja utbildningar som takläggare får man kunskap att lägga tätskikt, montera läkt och att lägga takbeklädnad som består av takpannor, tak-skivor av olika slag och papptak. Som takläggare har man stort ansvar för att taket blir tätt då taket är en viktig del av fastigheten som ger skydd mot väder och vind. Med tiden som man utför arbeten med tak kommer man också att få värdefull erfarenhet som kommer bidra till att man utför arbeten av högsta kvalitet, optimal hållfasthet och med maximal livslängd.

 

Arbeta som plåtslagare

Som plåtslagare har man samma utbildning som en takläggare med den skillnaden att man också har valt att inrikta sig på plåtslageri. Det innebär att man får den kunskap som krävs för att arbeta som takplåtslagare. Plåtslageriyrket kräver stor noggrannhet då den takplåt och de plåtdetaljer som ska monteras på taket tillverkas med stor precision på en plåtverkstad. De som arbetar med takplåtslageri kan också montera fasadplåt och andra typer av plåtdetaljer på fastigheter. Många som arbetar som plåtslagare känner en stor yrkesstolthet då det är ett hantverk som kräver att man är kreativ, flexibel och lösningsorienterad.

 

Olika certifieringar för takläggare

När man arbetar som takläggare eller takplåtslagare så kommer man också att behöva genomgå en del tilläggsutbildningar för att erhålla certifiering inom vissa arbetsområden. Nedan följer några av de vanligaste certifieringsprogrammen för hantverkare som arbetar på tak. Utbildningarna tillhandahålls av branschorganisationer och följer de branschregler som ska uppfyllas enligt Boverkets lagar, regler och förordningar.

 

Tätskikt för tak

Certifieringsprogram för tak-tätskikt tillhandahålls av branschorganisationer men även av materialleverantörer. Genom att genomgå denna utbildning får takläggare kunskap om hur arbetet med tätskikt ska utföras för att få optimal täthet och en maximal livslängd. Ofta kan man erhålla förlängda garantier om man anlitar en certifierad takläggare som utför arbetet med godkänt takmaterial enligt gällande branschregler.

 

Taksäkerhet

Denna utbildning är till för att öka medvetenheten hos de som arbetar på hög höjd för att minimera risker för skador på egendom och personskada. Taksäkerhet innebär att man som takläggare får kunskap om vilka skyddsanordningar som ska användas i samband med takläggning. 

 

Heta arbeten

När man arbetar på tak med utrustning som avger värme som exempelvis då man löder plåtskarvar eller använder värme för att forma tätskikt krävs certifikat för heta arbeten. Det är viktigt att de takläggare som utför heta arbeten är certifierade för annars finns en risk att försäkringen inte gäller vid en eldsvåda.

 

Skotta säkert

Denna utbildning vänder sig främst till personer som arbetar med att skotta tak men är även populär hos takläggare som arbetar på tak året om. Denna utbildning ger kunskap om taksäkerhet men också hur man undviker att snö och istappar faller ned på gatan.

 

Anlita utbildade takläggare genom oss på Takexperter

Om du vill anlita utbildade takläggare med en lång erfarenhet inom branschen kan du vända dig till oss på Takexperter. Vi har en offerttjänst där du kan göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade takföretag på din ort. När du anlitar ett företag som lämnat offert genom oss på Takexperter kan du vara trygg med att det är ett seriöst takföretag som har kvalificerade takläggare som utför arbetet med högsta kvalitet.

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!