Ett brutet tak ger din fastighet ett snyggare utseende och får även ditt hus att se större ut. Sedan finns det även praktiska fördelar med ett brutet tak som exempelvis att man kan använda större delen av vinden som bostadsyta. När du ska lägga om taket finns det dock en del saker att tänka på eftersom ett brutet tak ofta har en kraftig lutning.
Att genomföra en takomläggning på ett brutet tak
När du ska lägga om taket på ett hus med brutet tak är det viktigt att den som utför arbetet har både kunskap och erfarenhet från takläggning på ett brutet tak. Innan takläggningen kan påbörjas behöver man först göra en riskanalys så att arbetet kan utföras på ett säkert sätt men även så att taket håller för tyngden av den nya takbeklädnaden.
Taksäkerhet
Har man ett sadeltak med en kraftig lutning, cirka 45 grader eller mer, behöver man sätta upp en takställning. Takställningen gör att de personer som arbetar med taket kan stå på en stabil plattform men även ha utrymme för att förvara material. Takställningen har också ett skyddsräcke som fångar upp om någon råkar ramla från taket. När man har ett brutet sadeltak så har den andra delen av taket en ännu kraftigare lutning som normalt inte kan beträdas och då är behovet av ställning och eventuellt personlig säkerhetsutrustning än större.
Kontrollera takets hållfasthet
Har man ett äldre hus eller ska man lägga en tyngre takbeklädnad som exempelvis tegelpannor eller betongpannor behöver man först inspektera sin takstomme så att den klarar av tyngden. Ett tak ska klara av tyngden från både tunga takpannor men även blöt snö, vilket gör att tyngden på ditt tak kan bli åtskilliga tusen kilo. En takstomme ska alltid inspekteras av en professionell takläggare som har den kunskap som krävs för att göra korrekta bedömningar för att undvika framtida skador.
Genomföra en takomläggning på ett hus med brutet tak
Utöver att det krävs ställning och eventuellt personlig säkerhetsutrustning i samband med takläggningen så är annars tillvägagångssättet för att lägga om taket detsamma som för andra tak. Man börjar med att riva bort takbeklädnaden, läkt och takpappen från taket. Därefter behöver man inspektera undertaket så att det inte har fått röta och att de klarar av tyngden från takbeklädnaden, annars behöver undertaket bytas ut.
Därefter lägger man ett godkänt tätskikt på taket som består av takpapp som tätas noggrant i skarvarna, runt rör-genomföringar och vid skorstenen. Därefter sätter man ny läkt och slutligen lägger man den nya takbeklädnaden.
Hos Takexperter kan du få kostnadsfria offerter för ditt takbyte
Takexperter vänder sig till privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar som vill få mer information inför ett planerat takbyte. Här kan du också göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till 5 stycken kvalitetsgranskade takföretag på din ort. Genom att begära in offerter från flera företag så har du möjlighet att kunna jämföra offerter så att du kan hitta det takföretag som erbjuder dig de bästa villkoren och det bästa priset.
Alla takföretag som lämnar offert genom Takexperter är kvalitetsgranskade av oss vilket innebär att vi bland annat har kontrollerat att företagen har kvalificerad personal, innehar F-skattesedel, har en ordnad ekonomi och att de fått goda omdömen från tidigare kunder.
Få upp till 5 offerter från granskade takläggare
Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!