Arbetsprocessen när du ska byta tak

När du ska byta tak själv är det bra om du har kunskap om hur arbetet ska utföras och vilket material som ska användas då det är viktigt att förarbetet är korrekt utfört och att ytbeklädnaden är tät. Här kan du läsa mer om arbetsprocessen då du ska byta tak.

Att byta tak är ett tungt arbete som även kräver en del kunskap så att taket blir helt tätt men också så att yttertaket läggs på ett säkert sätt och får ett bra utseende. Vissa taktyper är lättare att lägga än andra vilket gör att man i vissa fall bör anlita en professionell takläggare för att få arbetet utfört korrekt. 

Om du själv ska lägga ett nytt tak bör du läsa på om vad det innebär att göra ett takbyte och vilket material som du ska använda så att arbetet utförs med ett hållbart material så taket får en maximal livslängd.

Klicka här om du vill få in offerter för din takomläggning!

 

Att tänka på innan du ska byta tak

Innan du påbörjar arbetet med att byta tak så är det några saker som du bör tänka på så att arbetet går smidigt och blir rätt. Nedan följer några punkter som du bör fundera igenom.

 

 • Samma eller annan takbeklädnad?
  Bestäm dig för om du ska lägga om taket med samma typ av takmaterial som tidigare eller om du ska byta takbeklädnad. Har du idag tegelpannor så vill du förmodligen lägga om taket med nya tegelpannor.

  Det kan dock finnas skäl till att man behöver lägga en annan takbeklädnad som exempelvis om man har en äldre fastighet som inte längre klarar av tyngden av takpannor. Då kan man istället välja att lägga takplåt på taket som är betydligt lättare än takpannor. Tänk dock på att det kan krävas bygglov om du ändrar takets utseende och din fastighet ligger belägen i ett detaljplanerat område.
 • Nytt tak på befintligt tak?
  Om du har plåttak finns det möjlighet att lägga ett nytt plåttak på det befintliga plåttaket. För att detta ska vara möjligt så behöver du granska taket så att det inte finns några skador och även att undertaket är tätt. Om den gamla underlagspappen inte håller tätt bör du alltid riva bort det gamla taket, lägga ny underlagspapp och sedan lägga ditt nya tak.
 • Ställning runt taket
  Om ditt tak har en kraftig lutning kommer det troligtvis krävas att du sätter upp en ställning runt taket så att de som arbetar med takläggningen kan arbeta säkert och effektivt.
 • Göra takomläggningen själv eller anlita takläggare?
  Bestäm om du ska utföra arbetet själv eller om du vill anlita takläggare för att utföra arbetet. De flesta taktyper som takpannor, Shingeltak och montering av plåtskivor går oftast bra att utföra själv, om man är lite händig, har läst på om takbyte och har tiden. Mer avancerade tak bör alltid utföras av en yrkesutbildad takläggare eller plåtslagare så att arbetet blir rätt utfört och får ett bra utseende.
 • Planera väl och skydda taket under processen
  Planera takbytet väl. Påbörja inte takläggningen förrän du har allt material på plats så att du snabbt kan lägga på den nya underlagspappen så inte taket står vidöppet om det blir regn. Om man inte är professionell takläggare får man räkna med att det kan ta några dagar att lägga om ett tak och därför bör man även ha täckmaterial så taket kan täckas in efter arbetsdagens slut.
 • Hantera gammalt material och skräp
  Om du ska riva det gamla taket behöver du också planera in så att du har en container på plats så att allt det gamla materialet kan slängas och sedan forslas iväg för återvinning.

 

Arbetsprocessen då du ska byta tak

När du är klar med planeringen och då ställning, container och allt material finns på plats så är det dags att påbörja arbetet med att byta tak. 

 1. Börja med att riva det gamla taket och släng materialet direkt i container. 
 2. Efter rivningen behöver du granska undertaket så att det inte har fått röta eller skador som påverkar undertakets hållfasthet. 
 3. Gör även en inspektion inne på vinden också så att det inte finns fuktskador. Om så är fallet behöver du först åtgärda detta så att taket är helt och utan skador.
 4. Därefter lägger du nytt underlagspapp och ser till att alla skarvar är helt täta. Tänk på att använda godkänt underlagspapp som har bra hållbarhet och lång livslängd. 
 5. Efter det behöver du mäta ut på taket de exakta måtten där läkten ska placeras och sedan montera dessa.
 6. Slutligen lägger du på takbeklädnaden noggrant så att takpannorna sluter tätt emot varandra. Om du lägger plåttak är det istället viktigt att alla anslutningsskarvar är väl tätade så det inte släpper igenom fukt vid skorstenen eller vid takslutet.

 

Anlita professionella takläggare då du ska byta tak

Om du är minsta osäker då det kommer till att byta tak på din fastighet är det bättre att anlita yrkesutbildade takläggare som vet hur arbetet ska utföras.

Hos oss på Takexperter kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan och få upp till fem offerter från granskade takföretag på din ort. Det innebär att du enkelt kan jämföra offerter för att hitta det företag som kan erbjuda dig den bästa lösningen och det bästa priset. Då vi redan har kontrollgranskat företagen som erbjuder offerter genom Takexperter kan du vara trygg med att du anlitar seriösa företag. 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!