Hur fungerar det att höja taket på huset?

När du planerar att höja taket för att få högre takhöjd på vinden i samband med att du ska inreda din vind bör du anlita ett professionellt takföretag som har den kunskap som krävs för att utföra arbetet säkert och enligt gällande branschregler. Läs mer om att höja taket här.

Ibland kan det finnas skäl till att man vilja höja taket på sitt hus som exempelvis i samband med att man gör en tillbyggnad eller då man vill höja taket för att få mer utrymme på vinden. Det finns en hel del saker man behöver tänka på då man ska göra ett taklyft så att allt går rätt till.

 

Att höja taket på sitt hus

Det är vanligt att man väljer att höja taket på sitt hus då man vill få mer bostadsutrymme genom att inreda sin vind. När man ska göra ett taklyft krävs det oftast bygglov eftersom man förändrar husets utseende. Bygglov kan man ansöka om hos kommunens byggnadsnämnd. 

För ansökan så behöver du ta fram byggnadsritningar för ditt nya tak. Ritningarna ska tas fram av en arkitekt som är specialist på bärande takkonstruktioner så att taket får rätt dimension och hållfasthet. Tänk på att innan bygglovet är beviljat får arbetet med att höja ditt tak inte påbörjas.

 

Planera taklyftet

Att genomföra en större förändring av taket innebär att man gör en så kallad påbyggnad, vilket kräver bygglov. Vid en höjning av taket så höjer man takstolarna vilket innebär nya påfrestningar på takkonstruktionen. Det gör att takstolar och de förstärkande takbjälkarna för det nya taket ska klara av de krav som finns på bärighet och hållfasthet. Därför bör man anlita ett professionellt takföretag som kan bistå med projektering, planering, val av material men även med hjälp vid framtagande av ritningarna och annat underlag som krävs för att ansöka om bygglov.

 

Utföra takhöjningen

 • Anlita takläggare
  Att genomföra en höjning av taket kräver kunskap och erfarenhet men också att rätt material används så att de klarar alla de krav på bärighet som ställs av Boverket. Genom att anlita professionella takläggare som utför arbetet enligt gällande branschregler så kan du vara trygg med att arbetet utförs korrekt och med högsta kvalitet.
 • Arbetsprocess
  Arbetet med att höja taket är omfattande och kräver att takstolarna höjs eller ersätts med nya takstolar. Efter att takstolar och de nya bjälkarna är på plats så behöver man åter sätta vindskivor, nockbräda, vattbräda och lägga nytt takunderlag. Inne i fastigheten ska det nya takunderlaget isoleras och sedan kläs med väggskivor medan utsidan av takunderlaget ska få ett tätskikt, nya reglar och sedan en ny takbeklädnad.
 • ROT-avdrag
  När du anlitar ett takföretag kan du använda dig av ett ROT-avdrag. Det innebär att du får göra ett skatteavdrag på motsvarande 30 % av företagets arbetskostnader, upp till 50 000 kronor. Avdraget får du direkt på takföretagets faktura så du slipper ligga ute med pengarna.

 

Begär in offerter från flera takföretag

När du planerar att höja taket på ditt hus så att du kan använda utrymmet på vinden som bostadsutrymme bör du ta in offerter från flera företag. Då kan du jämföra offerter så att du kan hitta det företag som kan erbjuda dig de bästa villkoren, lösningen och även det bästa priset. 

Alla företag som lämnar offert kommer dessutom komma ut på ett kostnadsfritt hembesök för att inspektera ditt takprojekt. Det innebär att du har möjlighet att få råd, konsultation och även känna på personkemin från flera olika företag innan du fattar beslut.

 

Beställ och få offerter kostnadsfritt hos Takexperter

Takexperter är en hemsida som vänder sig till privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar som är i behov av nytt tak eller ska göra en takomläggning.

Här kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken takföretag i ditt närområde som har genomgått en grundlig kvalitetsgranskning. Det innebär att vi redan har kontrollerat företagen så att de innehar F-skattesedel, ordnad ekonomi, har kvalificerad personal och har fått goda omdömen från tidigare kunder. Hos Takexperter finner du också all den information som du behöver inför att du ska lägga nytt tak på din fastighet.

 

Fördelarna med att göra en offertförfrågan hos Takexperter är många

 • Det är kostnadsfritt att göra en offertförfrågan
 • Du lämnar en och samma specifikation till samtliga företag
 • Du får offerter från upp till fem stycken företag genom en förfrågan
 • Du förbinder dig inte för något utan kan tacka nej till samtliga offerter
 • Du får svar snabbt, oftast redan inom några timmar, från takföretag på din ort
 • Alla företag är granskade och uppfyller alla krav som ska ställas på ett seriöst takföretag 

Få upp till 5 offerter från granskade takläggare

Fyll i vårt enkla formulär för att få offerter från upp till fem stycken granskade takläggare. Inkludera gärna en beskrivning för fler och bättre svar. Offerterna du får är helt kostnadsfria och endast från kvalitetsgranskade takläggare - så att du kan känna dig trygg!